(Видео) Какво време дојде, да ги употребуваме слоганите на личниот доктор на Xитлep?

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Карл Бранд бил германски лекар и офицер на СС во нацистичка Германија. Обучен за хирургија, Бранд се приклучи на Нацистичката партија во 1932 година и станал личен лекар на Адолф Хитлер во август 1934 година.

Член на потесниот круг на Хитлер во Бергоф, тој бил избран од Филип Булер, шефот на Канцеларијата на Хитлер, да ја администрира програмата за еутаназија Актион Т4. Бранд подоцна били назначен за комесар за санитација и здравје на Рајхот.

Обвинет за вмешаност во експериментирање со луѓе и други воени злосторства, Бранд е обвинет кон крајот на 1946 година и се соочи со судење пред американскиот воен трибунал заедно со 22 други лица во Соединетите Американски Држав. Тој бил осуден на смрт, а подоцна и обесен на 2 јуни 1948 година.

Медицинската етика на Брант, особено во врска со еутаназијата, е под влијание на Алфред Хоче, чии курсеви ги посетувал. Како и многу други германски лекари од тој период, Бранд верува дека здравјето на општеството во целина треба да има предност пред здравјето на неговите индивидуални членови. Хммм… Звучи познато?

Во нацистичка Германија на општеството се гледало како организам што треба да се излечи, неговите најслаби, ивалидите и хронично болните биле само делови што треба да се отстранат. Затоа, на таквите несреќни суштества треба да им се даде „милосрдна смрт“ сметале нацистите. Во прилог на овие размислувања, објаснувањето на Бранд на судењето за неговите криминални дејствија – особено наредување експериментирање врз човечки суштества – беше дека „… Секој личен етички кодекс мора да го отстапи местото прет сеопфатниот карактер на војната“.

Историчарот Хорст Фрејхофер тврди дека, во отсуство на барем премолчено одобрување на Бранд, многу е веројатно дека би можеле да бидат извршени гротескните и сурови медицински експерименти за кои нацистичките лекари се озлогласени.

Бранд и Хитлер разговараа за повеќекратни техники на убивање за време на првичното планирање на програмата за еутаназија, при што Хитлер го прашал Брандт „кој е најхуманиот начин?“ Бранд предложи употреба на гас јаглероден моноксид, на што Хитлер дал одобрение. Хитлер му наложил на Бранд да контактира со други лекари и да започне да ги координира масовните убиства.

Сите случајности со денешните случувања се далеку од случајни.

Видеото погледнете го тука.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This