(Видео) Неверојатно – НАСА ги објави досега најблиските фотографии од Сонцето

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Сателитот лансиран на 10 февруари 2020 година, од половина од растојанието помеѓу Земјата и Сонцето, испрати фотографии кои откриваат сосема нов феномен на Сонцето, што може да обезбеди одговор на најголемата тајна.

„Не очекувавме вакви одлични резултати на почетокот. Можеме да видиме и како нашите 10 научни инструменти се надополнуваат едни со други, со што се комплетира холистичката слика за Сонцето и непосредната околина“, се наведува на официјалната веб-страница на Европската вселенска агенција, каде се пренесува изјава на Даниел Милер, еден од научниците кои работат на проектот Солар орбитер.

Тоа е заеднички проект на ЕСА и НАСА. Ниту еден вселенско летало од Земјата досега не се приближило волку до Сонцето. Она што ги воодушеви научниците беа фотографиите на „пожари“, односно еден вид соларен пламен, познати како „камперски огништа“, кои досега не биле документирани.

Давид Бергманс, дел од Кралската белгиска опсерваторија, истакнал дека „камперските огништа“ кои се милиони пати помали од соларните огнови, можат да се проучуваат и од Земјата.

Најмалото соларно огниште било слично на големина на мала европска држава. Според Бергманс, Сонцето изгледа смирено, но доколку детално се проучат фотографиите, можат минијатурните ерупции да се забележат насекаде по неговата површнина.

Сепак, научниците сè уште не можат да знаат дали станува збор за феномени од ист вид како големи факели, само помали во обем, или дали се предизвикани од сосема различни механизми на Сонцето.

„Овие’ пожари ’се целосно незначителни само по себе, но ако го додадете нивниот ефект од површината на целото Сонце, тие би можеле значително да придонесат за целокупната топлина на соларна корона“, рече Фредерик Аучер.

Latest News

Boosting Your Deposit Limits on Go88 A Comprehensive Guide

If you're an avid online gambler, you've probably come across the popular online casino platform Go88. It offers a...

More Articles Like This