November 29, 2022, 4:45 pm

Голема Албанија или Голема Бугарија?: Македонија пред федерализација, ЕУ и САД молчат

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Комплицираниот почеток на преговорите за пристапување на Македонија во ЕУ, благодарение на Бугарија, доби нов тон по опасната порака од бугарскиот министер за одбрана дека Македонија може да стане членка на ЕУ само ако се приклучи на Бугарија или стане албанска покраина. Значи, изборот е – или Голема Албанија или Голема Бугарија, пишува Спутник

Ристо Никовски, поранешен дипломат, смета дека сè што се слушнало од Софија во последно време не е случајно, но тој вели дека иако моделот е малку како „синдромот на Косово“, не може да се каже дека тоа е од повеќе причини, почнувајќи од со Македонија е суверена држава каква што не е Косово.

Голема Бугарија и Голема Албанија – и каде е Македонија

„Ова е повеќе вампирски бугарски фашизам од Втората светска војна, но и политика на посилни и позначајни политички играчи, што Софија, како и секогаш во историјата, само ја следи“, вели Никовски.

Никовски смета дека „врховен водач“ на оваа бугарска реторика е Вашингтон, кој е свесен дека во оваа област не може да има војна затоа што тоа би и ја отворило вратата на Русија, која би се појавила во посилна форма на Балканот. Затоа, вели тој, САД прибегнаа кон политичката „војна“ .

Бугарија му вели на Скопје: Не сметајте на промена на нашата позиција, Словенија и Соединетите држави
„Значи, ако веќе нема војни, тогаш одиме на „политички решенија“, што Софија само ги следи. Оваа комбинација главно се сведува на поделба на Македонија, влијанието на Бугарија и решавањето на големоалбанското прашање, со што би се релативизирале границите “, објаснува Никовски.

Сè започна во 2001 година …

Затоа, вели тој, Македонија пропаѓа одвнатре, почнувајќи од агресијата од 2001 година, која дојде од Косово, а беше насочена од НАТО и Вашингтон. Ова, се разбира, не беше случајно, исто како што не е случајно што Македонија мораше да се согласи на сè во последно време.

„Политиката се води во таа насока и пост-југословенското прашање ќе биде затворено и мислам дека Софија се обидува да ги реши своите историски синдроми во таа насока. „Фактот дека Бугарија вели дека немал свој јазик, дека ние не постоиме како нација, сето тоа е реализација на сценариото што беше поставено во Вашингтон пред 30 години“, тврди Никовски.

Според него, оттогаш Македонците работат на бришење, а сега проектот е во завршна фаза, која започна по катастрофалното потпишување на договорот со Грција и Бугарија и по усвојувањето на законот за албански јазик.

Федерализација на Македонија

„Така, Македонија е практично јазично федерализирана, и сè е техничко прашање веќе подолго време. Но, тоа е американското сценарио и ќе трае некое време, иако мислам дека нема да може да успее. Нека не ве залажува ниту Голема Албанија. Со отцепувањето на Косово од Србија беа реализирани 70% од тој проект. Спојувањето на Косово и Албанија е техничко прашање, па дури и ако тие не бидат официјално споени, тие се веќе еден ентитет. Сега е ред на Македонија и делот каде што живеат Албанци, затоа ние ќе ја федерализираме Македонија со создавање на трета држава Албанија со релативизирање на границите“, објаснува Никовски

Каде е реакцијата на ЕУ

Милан Гулиќ, експерт за регионот од Институтот за современа историја, смета дека Европската унија треба да реагира на изјавите од Бугарија затоа што тие доаѓаат од висок функционер на земјата која е нивна членка.

„Територијата на денешна Македонија беше поделена во Втората светска војна, така што едниот дел беше окупиран од Бугарија, а другиот од Албанија. „Сега се прашуваме дали бугарскиот министер за одбрана повикува на тие времиња“, прашува Никовски

Тој смета дека официјална Софија треба да ја разјасни и оваа позиција на нејзиниот министер за да знае дали тоа е негова лична позиција или позиција на Софија.

„Ова не е во согласност со политиката на ЕУ. „Да се ​​слушнеше вакво нешто од главните градови на некои други земји, Брисел немаше да толерира“, додаде Никовски.
Двојни стандарди очигледно постојат, а она што е дозволено на некој друг не, забележува Гулиќ, алудирајќи на односот на ЕУ кон Србија по прашањето на Косово, иако смета дека не може да се направи паралела со она што Бугарија го зборува за Македонија.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This