January 30, 2023, 9:37 am

Димитров: Нe е точно дека се согласивме за три историски периоди

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Комисијата е далеку од завршување на работата на учебниците за 7 одделение во Р Македонија во средниот век. Проф. Димитров рече дека Комисијата сè уште разговара за прашањето на Цар Самоил и крајот на Првата бугарска држава, што е четврта точка од 14 што требаше да се дискутира. Разговорите за природата на државата на кралот Самуил се покажаа како плодни. Македонската страна инсистира на „мултиперспективност“, додека бугарската – да се потпре на историските извори, пишува БГНЕС.

„Имаме квалитативно различен пристап кон толкувањето на минатото, поточно за крајот на Првото бугарско кралство. Постои еден заеднички јазик – почитување на историските извори. Сите извори зборуваат за бугарска држава, бугарски крал како Самоил. Има напишани и епиграфски споменици“, вели проф.Димитров.

„Не е точно дека се согласивме за три историски периоди. Единствената со која се согласува е Старата историја, која нема никаква врска со заедничката историја на двата народа. Поважно е да се заврши работата за средниот век, османлискиот период и да се влезе во модерната ера “, категоричен е проф. Димитров.

„Се движиме со темпо на желка. Се надеваме само следната година да го направиме она што се очекува од нас “, заклучи тој.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This