Дoкoлкy cтe пyшaч, a нa jaзикoт ви ce пojaвyвaaт бeли дaмки: Moжe дa бидe знaк зa oвaa бoлecт

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Втората причина за белите дамки на јазикот може да биде леукоплакија. Во одредени ситуации тоа може да биде знак на опасно заболување, како на пример орален карцином.

Еве поради што се појавуваат белите дамки на јазикот.

Белите дамки се појавуваат на делот од јазикот, а можат да укажуваат на габична инфекција, што е чест случај кога ќе се напиете антибиотици. Тие најчесто се појавуваат кај повозрасните луѓе, но исто така и кај пушачите.

Луѓето со дијабетес можат да бидат посклони на габичните инфекции, а оралните инхаланти за астма исто така може да ги предизвикаат.

Втората причина за појавување на белите дамки на јазикот може да биде леукоплакија.

Оваа состојба често се појавува кај пушачите. Во овој случај потребно е веднаш да посетите доктор затоа што дамките може да предизвикаат орален карцином.

Ретка состојба на осип исто така може да ја предизвикаат белите дамки на јазикот. Во тој случај, покрај осипот кој што се појавува и на други делови од телото, а особено на подлактот и на глуждовите, исто така може да почувствувате неподносливо чешање.

Осипот прво се појавува на устата, а доколку ги забележите белите пруги или пак дамки, веднаш треба да посетите доктор.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This