ЕУ бара да се забpaни зборот „Божиќ“ во име на еднаквоста и инклузивната комуникација

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

„Зборот „Божиќ“ не треба да се користи во ниту еден контекст. Не сите ги слават христијанските празници. Таквите реченици можат да бидат стресни, па затоа треба да кажете „време на одмор“.

Ова се само дел од препораките од документот, односно прирачникот на еврокомесарката за еднаквост Хелена Дали, кои беа обелоденети непосредно пред празниците на Римокатоличкиот и православниот Божиќ.

Овој предлог предизвика порој реакции во Европа, а самиот папа Франциско изјави дека е згрозен од таквиот предлог.

Под низа критики, Брисел беше принуден итно да го повлече материјалот од 30 страници насловен „Насоки за инклузивна комуникација“.

Како објаснување беше наведено дека овие упатства треба да служат за создавање унија на еднаквост од ЕУ, но и за создавање сексуално, религиозно и расно неутрален јазик.

Документот, откако во извадоци беше објавен во италијанскиот весник „Џорнале“, предизвика лавина негативни реакции, па беше повлечен за доработка. Остро го критикуваше и Ватикан, оценувајќи го како обид за поништување на христијанските корени на Европа, а во некои британски медиуми се појавија наслови дека ЕУ го забранува Божиќ и името Марија.

Згрозен од предлогот, папата Фрањо потсетува дека многу диктатури во историјата, од комунисти и нацисти, се обиделе да го направат тоа, што е карактеристично за разводнетиот секуларизам и е осудено на неуспех.

Реагирајќи на препораката на европските претставници за укинување на терминот „Божиќ“, папата Фрањо рече дека многу диктатури во историјата се обиделе да го направат тоа.

Сетете се на Наполеон, потоа на нацистичката, комунистичка диктатура. Тоа е вродено во разводнетиот секуларизам и е осудено на неуспех“, изјави папата Франциско на новинарите при враќањето од Грција во Ватикан.

Тој додаде дека Европската унија мора да се врати на идеалите на татковците-основачи.

„Тоа беа идеалите за единство, големина и претпазливост да не се оди по патот на идеолошката колонизација. Тоа може да заврши со поделба меѓу земјите и да биде причина за распадот на Европската унија. Европската унија мора да ја почитува секоја земја и нејзиниот внатрешен систем, различноста на земјите и да не сака да ги прави униформни. Мислам дека нема да го направи тоа, тоа не е нејзината намера, но тука треба да биде внимателна“, рече папата.

Секоја земја има своја уникатност, но секоја е отворена за другите. Суверенитетот на Европската Унија е суверенитет на браќата во единство во кое се почитува индивидуалноста на секоја земја. И треба да се внимава да не стане носител на идеолошка колонизација. Затоа прашањето за Божиќ е анахронизам“, заклучи папата.

Latest News

Getting Started with the 82 Lottery App A Comprehensive Guide

Have you ever dreamed of winning big in the lottery? With the 82 Lottery App, you can turn that...

More Articles Like This