Истражување: Омикрон е помалку ефикасен во нападот на белите дробови од претходните соеви

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Видот на омикрон на коронавирус е помалку ефикасен во нападот на белите дробови од претходните варијанти на ковид, според една британска студија.

Студијата на Институтот за терапевтска имунологија и заразни болести во Кембриџ заклучи дека протеинските мутации, кои му овозможуваат да избегнува антитела, исто така може да го намалат начинот на кој се реплицира во белите дробови и да предизвикаат тешки болести.

„Овие набљудувања нагласуваат дека омикрон стекнал својства за избегнување на имунитетот, додека ги загрозува својствата и патогеноста поврзани со репликацијата“, се вели во резимето на студијата.

Водачот на студијата Рави Гупта, професор по клиничка микробиологија на Кембриџ, рече дека научниците сè уште се соочуваат со предизвици и покрај навидум позитивните наоди.

„Накратко, овој труд сугерира дека омикронот се чини дека станал поотпорен на имунитетот, но дека својствата поврзани со прогресијата на болеста може да бидат донекаде ослабени. „Значајниот раст и ширењето на омикрон сè уште е голем предизвик за јавното здравје“, рече Гупта.

Latest News

Bet with Confidence at 82lottery Experience the Thrill of Online Betting

Are you tired of traditional lottery games that offer limited options and low chances of winning? Look no further,...

More Articles Like This