И дoдeкa cкopo нaceкaдe вo cвeтoт ce вoвeдyвa 5G мpeжa, вeќe ce paзвивa 6G – Штo знaчи тоa?

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Експертите разговараат за можностите за нов стандард за мобилни комуникации – 6G, кој ќе ги обедини индустриските и секојдневните паметни уреди и ќе ја претворат мобилната интерактивна телевизија во реалност. Сателитскиот интернет ќе ги пренесе основните станици во вселената и ќе се ослободиме од жиците и каблите засекогаш.

Обединувачки почеток

Најновиот 5G стандард за мобилна комуникација е насочен во најразвиените земји. Судските платформи се отвораат во Москва и Санкт Петербург.

Напредните комуникациски технологии нудат големи предности и се разви сериозна борба за 5G продажните пазари. Конфликтот меѓу САД и Кина доведе до апсење на генералниот директор на компанијата „Хуавеи“, која е лидер во производството на компоненти за мрежи од петта генерација.

Но, тие веќе размислуваат за 6G. Меѓународната унија за комуникации повика на размена на идеи за оваа тема.

„6G разви 5G стандарди. Ќе биде поуниверзално, ќе ги задоволи предизвиците со кои се соочува општеството, ќе обезбеди функционирање на мобилната телевизија и Интернет-системите “, рече Сергеј Макаров, професор на Вишата школа за применета физика и вселенски технологии на Политехничкиот универзитет„ Петер Велики “.

Сега главно користиме копнена и кабелска телевизија, а 6G ќе го преведе сето тоа во режим на мобилна телефонија.

„Мобилната телевизија ќе стане сериозен конкурент. „Регионалните телевизиски компании ќе можат да формираат своја телевизиска содржина и ова е многу сериозен чекор напред од гледна точка на деловно работење и развој на интерактивни телевизиски технологии“, објаснува научникот. Новиот вид телевизија ќе биде тестиран во експерименталните 5G зони, иако бара сериозни финансиски трошоци и правен ангажман.

Следната генерација на мобилна комуникација ќе доведе до револуционерен напредок – ќе ги обедини индустриските и секојдневните работи на Интернет.

„Сега тие се расфрлани острови кои функционираат одделно едни од други. Во иднина, на истата мрежа ќе има автомобили, возови, авиони, вселенски летала и домашни уреди. „Треба да достигнеме огромен број производители и да им понудиме поволен унифициран стандард на комуникација“, рече Макаров.

Во потрага по фреквенција

Сето ова не може да се реализира без слободни фреквенциски опсези и остануваат многу малку. За 5G и 6G се користи милиметарски опсег, вклучувајќи го и terahertz, кој се префрла на инфраред, а со тоа ќе се забрза преносот на големи количини на информации (повеќе од еден терабит во секунда), ќе се намалат одложувањата, ќе се намали големината на базните станици.

„Колку повеќе се искачуваме со фреквенции од гигахерц до терахерц, толку е помало растојанието што можеме да го покриеме. Опсегот на terahertz се користи на плоштади, стадиони, железнички станици, во возови. Онаму каде има многу луѓе и потребно е да се обезбеди мрежен сообраќај на релативно мал простор. Во 3G, 4G стандардите, меѓу базните станици има 40 до 50 километри, тука е непрактично да се преземат високи фреквенции “, истакнува експертот.

Тој ја споредува ситуацијата со револуцијата на нафтата во нафтената индустрија. Осиромашувањето на традиционалните локалитети доведе до тоа да се извлечат повеќето недостапни резерви од внатрешноста на земјата. Исто е и во мобилната комуникација. Мора да барате фреквенции, да размислите за начини да ги користите поефикасно.

Шесто сетило

Новата генерација на комуникации ќе биде чекор кон глобалното покривање на целата планета со Интернет, опфаќајќи ги најнепристапните региони, вклучително и просторот над Земјата. Сателитскиот интернет веќе се тестира. Британската компанија OneWeb лансираше дел од група од шестотини сателити, има сателити „Starlink“ од компанијата Space-X, а проектот „Сфера“ се развива во Русија.

„Овој систем, кој го опфаќа целиот свет, ќе овозможи базните станици да се пренесат во вселената, во сателитите. Ќе се ослободиме од жиците и земјата од инфраструктурата. Ако ова успее, ќе биде одлично “, рече Сергеј Макаров.

Засега, личниот сателитски интернет е многу скап: на пример, системот „Иридиум“. Ако можеме да ја направиме оваа технологија ефтина и сигурна, човештвото ќе добие силно опкружување за Интернет на нештата, управување со електроника, телевизиско емитување и комуникација.

„ Целиот свет живее во една информативна структура. Постојано примаме нови пораки за настани околу планетата со задоцнување до еден час. Повеќе не забележуваме дека содржината постојано се зголемува. Епидемијата на коронавирус е одличен пример. Целата наша комуникација, работа, учење, дури и третман (комуникација на пациенти со лекари), отидоа на Интернет, огромен товар падна врз давателите на услуги и тие покажаа дека сè работи. Тоа беше мала револуција, луѓето конечно сфатија колку е важно ова – додаде.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This