КИНА КУПИ АКЦИИ ВО МЕРЦЕДЕС: Кинеската државна авто-компанија купи акции во германскиот авомобилски гигант

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Кинеската аавто компанија во државна сопственост BAIC презеде 5% од акциите во Дајмлер, обајви луксузниот германски производител на автомобили денес.

Дајмлер, кој го произведува луксузниот бренд Мерцедес-Бенц, долго време работи со BAIC во Кина и претходно во неколку наврати потенцираа дека е можно BAIC да купи удел во Дајмлер.

“Многу сме задоволни што нашиот долгогодишен партнер BAIC сега е долгорочен инвеститор во Дајмлер”, рече главниот извршен директор на Мерцедес, Ола Калениус во изјавата.

“Овој чекор го зајакнува нашето успешно долгогодишно партнерство и претставува сигнал за доверба во стратегијата и идниот потенцијал на нашата компанија”, додаде тој.

Двете компании се партнери во производството на возила Дајмлер во Кина, а Дајмлер поседува скоро 10 отсто од акциите на BAIC Motor, подружница BAIC.

Сепак, минатата година, сопственикот на ривалскиот кинескиот производител на автомобили Geely, Li Shufu неочекувано купил речиси 10 отсто од акциите во Дајмлер, изненадувачки ги раководството и директорите на германскиот производител на автомобили.

Latest News

Euro 2024 Schedule Revealed Key Dates and Matches

The UEFA European Championship, commonly known as the Euros, is one of the most prestigious football tournaments in the...

More Articles Like This