КОСИ КУБАТ ПО ЕУ И НАТО: Плачат и се мрсулават кога нивните правила се спроведуваат во пракса!

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Медиумската грпација МПМ, денес поделила нови договори до вработените во кои се забранува искажување на политички ставови на социјалните мрежи од страна на новинарите вработени во некој од медиумите во сопственост на групацијата

eu_mediumi

 

Оваа одлука на менаџментотна МПМ предизвика мрсулавење во редовите на „професионални“ новинари, кои веднаш анонимно излегоа со коментари во соросидните медиуми жалејќи се дека биле „убиени како новинари“.

Но да видиме што се крие позади ваквата одлука на МПМ.

Имено, овој принцип на работа е во согласност со правилата и прописите на Европската Унија и НАТО, а од нам најблиските соседи оваа пракса веќе е прифатена во Хрватска, и тоа не во приватните туку во државните медиуми. Па така, новинарите вработени во ХТВ и ХРТВ не смеат да искажуваат политички ставови на интерент (социјални мрежи), несмеат да фаворизираат политички страни, и без одлука односно одобрение од компанијата немаат право да работат хонорарно во друг медиум, нешто што во Македонија е пракса.

Од сите овие забрани, највеќе изгледа ги заболе оваа последната, бидејќи речиси и да нема новинар кој не работи хонорарно во некои од интернет медиумите спонзорирани главно од Сорос, за хонорари можеби неколкукратно повисоки од нивните плати.

Или, како што новинарот Миленко Неделковски ќе срочи:

 

 

 

 

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This