Министрите на Советот на Европа ги дефинираат приоритетите за зaштитa на новинарите

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Земјите-членки на Советот на Европа се согласија на низа приоритетни мерки потребни за решавање на најголемите предизвици за слободата на изразување, вклучително и безбедноста на новинарите и влијанието на вештачката интелигенција и масовната дигитализација врз медиумите.

Министрите го повикаа Советот на Европа да подготви упатства за развој на национални акциони планови за заштита на новинарите што ќе ги спроведуваат земјите-членки, како и да спроведе сеопфатна кампања на европско ниво за унапредување на заштитата на новинарството и безбедноста на новинари.

Наведувајќи дека насилството врз новинарите е напад врз демократијата, министрите ветија дека ќе му дадат политички приоритет на проблемот, изразувајќи загриженост за широко распространетата неказнивост на ваквите напади, се вели во соопштението на Советот на Европа.

На крајот на дводневната конференција на 11 јуни во Никозија, министрите за медиуми и информатичко општество од 47 земји-членки на Советот на Европа усвоија декларација и четири резолуции кои ги опфаќаат областите на напорите на Советот на Европа за заштита на слободата на изразување во наредните години, безбедност на новинарите, промени во медиумите и информатичката средина и влијанието на пандемијата врз слободата на изразување.

Во декларацијата се посочува дека новинарите често се изложени на закани, малтретирања и други форми на физичко и психолошко насилство поради нивната работа и улога во разоткривање на корупција, криминал и злоупотреба на моќ и дека постои „растечка потреба за посебна заштита на новинарите ”

Тие исто така се залагаа за создавање на потребната регулаторна рамка што ќе осигури дека автоматските процеси на создавање и дистрибуција на вести на Интернет се користат со целосно почитување на правото на слобода на изразување.

„Дигиталната трансформација го интензивираше ширењето на дезинформации, ја отвори вратата за омраза преку Интернет и придонесе за поларизација на општеството“, се вели во декларацијата, додавајќи дека разни извори на информации на Интернет во многу случаи не се бара да се придржуваат до стандардите за професионална етика. .

„Ова доведува до пад на довербата во медиумите и може да резултира со пад на довербата во демократските институции и процеси“, се додава во документот.

Мерките за борба против пандемијата, наводно, открија недоволна заштита на слободата на изразување и слободата на медиумите, вклучително и нивна независност и медиумски плурализам.

На министерската конференција, коорганизирана од Советот на Европа и кипарската влада, учествуваа повеќе од 40 министри и државни секретари и 350 членови на влади, меѓународни организации, медиуми и академија.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This