НАТО го одби предлогот на Русија за мораториум за распоредување рakeти со среден и краток достpeл во Европа

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Лидерите на НАТО не го прифатија предлогот на Русија да воведе мораториум за распоредување ракети со среден и краток дострел во Европа, по прекинот на ракетниот договор, се вели во последното соопштение на Алијансата.

„Предлогот на Русија за мораториум на распоредување ракети со среден и краток дострел во Европа е во спротивност со едностраното распоредување на вакви системи на овој континент и не би ја спречило Русија да го зголеми потенцијалот на овие ракети надвор од нејзината европска територија“, се наведува во документот.
Во исто време, земјите од НАТО изјавија дека се подготвени, како и досега, за отворени разговори за прашања за контрола на вооружувањето и дијалог, транспарентност и мерки за градење доверба.

Притоа, Алијансата ќе продолжи да го одржува потенцијалот за ограничување и одбрана на НАТО.

„Северноатлантската алијанса ќе продолжи внимателно и одговорно да реагира на значителни безбедносни ризици за земјите од НАТО, предизвикани од ракети 9М729 и други ракети со среден и краток дострел“, се вели во документот.

Договорот за ликвидација на ракети со среден и краток дострел истече на 2 август 2019 година. Рускиот лидер Владимир Путин изјави дека Москва е подготвена да не распоредува ракети 9М729 во европскиот дел на земјата, но со реципрочни чекори на НАТО. Тој исто така му предложи на Алијансата да ги тестира системите „Егис Ашор“ со лансери Мк-41 во базите во Европа и 9М729 во објектите во Калининград.

Latest News

Getting Started with the 82 Lottery App A Comprehensive Guide

Have you ever dreamed of winning big in the lottery? With the 82 Lottery App, you can turn that...

More Articles Like This