Пронајдено е скриено богатство при изградба на коридорот 11 во Србија, локацијата „врие“ злато и ретки метали

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Во текот на 2018 година, истражувањето на метални минерални суровини што ги придружуваа подготвителните градежни работи во областа на изградбата на Коридорот 11, а особено на изградбата на тунелите Муњино Брдо и Лаз, покажаа значителни наоѓалишта на злато и зголемена содржина на сребро на тие локации.

На локалитетот „Муњино брдо“, од јадрото на бунарот лоциран во филитите, се добиени златни содржини од 5,74 ppm и сребро од 0,7 ppm, според податоците од Уредбата за утврдување на Годишна програма за основни геолошки истражувања за 2021 година, пренесува порталот еКапија.

Заради јасност, ознаката ppm се однесува на милионитиот дел од целото. Кога станува збор за рударството, златната руда може да се ископа економски со 0,5 ppm, а руди од ниска класа се сметаат оние со помалку од 5 ppm злато.

„Во текот на 2019 година, беше спроведено истражување на дел од Коридорот 11 (Преjина-Пожега), локалитет Прилипац, а исто така продолжи истражување на пирокластика со состав на Дацит на локалитетот Ивановци во близина на jиг и потврдена зголемена содржина на ретки метали како берилиум, ниобиум, волфрам, сребро и ториум“, се наведува во Правилникот.

Во текот на минатата година, во документот понатаму се наведува, најголемиот обем на истражување беше насочен кон терените помеѓу Преjина и Пожега на Коридорот 11, каде што се градат тунелите Брдо Лаз и Муњино. Во тоа време, на влезот во тунелот Муњино брдо, зголемена содржина на хром и сребро беше регистрирана во графитни шкрилци и филити, а на излезот од тунелот, кој е во плочи и распаѓачки шкрилци со многу графитни шкрилци, зголемена содржина регистрирани се хром, манган, сребро и кобалт.
Истражувањата по новите коридори во Србија беа спроведени и претходно, со оглед на, како што се наведува, изградбата на релативно обемна патна мрежа во последните неколку години, со цел да се соберат значајни геолошки податоци од локалитети кои се „откриваат“ со минимум финансиски инвестиции при градежни работи во рамките на изградба на патишта.

Во 2016 година, најголем обем на основни геолошки истражувања беше извршен на коридорите 11 и 10. Во областа Таково-Преjина, долж трасата на патот, беа откриени „интересни минерализации на антимон, хром, никел и жива“.

Геолошките истражувања во областа Таково-Преjина продолжија во 2017 година, како и во областа на изградбата на трасата на Коридорот 10, од ​​Ниш до Пирот, кога беа пресечени две металогенетски зони: Металогенетски Ридањ-Крепоjина и Бор зона, во која е наведено, „многу интересни минерализации на бакар и злато“.

За 2021 година е заклучено во делот на документот што се занимава со геолошки истражувања на метали долж коридорот, се планира да се продолжат геолошките истражувања на Коридорот 11, односно на делницата Преjина-Пожега, но и на патот Рума-Шабац -Лозница и на сите други патишта чии рути минуваат низ геолошки интересни области.

Интересно е и тоа што од 2018 година, државата бара скапоцени метали во Голија и Озрен. Резултатите од овие истражувања покажаа, според истиот документ, дека станува збор за многу ветувачки терени во однос на наоѓање на највредниот благороден метал.

Значајно зголемување на златото беше регистрирано на Голија таа година, а претходната година, во пошироката област на Озрен и Голија од околу 200 км2, повторно беа регистрирани високи содржини на злато, што не беа забележани во претходните истражувања.

Истражувањето на овие планини продолжи во текот на 2020 година, а продолжението на истражувањето е планирано за 2021 година во овие рудни региони, како и понатаму на северозапад (област Златар – Прибој).

Завршувањето на истражувањето е планирано за 2024 година.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This