Пcихoтерaпевт открива како да ја побeдите дeпpeсијaта прeдизвикана од тмурното време

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Транзицијата од една сезона во друга и промените во температурата влијаат и на оние кои ги обожаваат сите сезони. Сепак, преминот од летни во студени денови, особено ако е ненадеен, ќе го наруши расположението на многумина.

Со доаѓањето на есента, денот станува пократок, дождовите се вообичаена појава, сообраќајниот метеж е почест и поголем. Летниот режим престанува да важи во сите сегменти на општеството, па дури и опуштеното расположение, покарактеристично за летото, почнува да опаѓа.

Иако ова не важи за секого, постојат и такви типови луѓе кои чувствуваат меланхолија и необјаснива тага на почетокот на есенските денови.

И покрај фактот дека правилото за појава на депресија е покарактеристично за пролетта, појавата на оваа состојба не е невообичаена дури и на есен, објаснува психотерапевтот Ана Поповиќ за Телеграф.

Веројатно оваа година појавата на депресија ќе биде поизразена поради вознемиреност и стрес низ кои поминавме во овие речиси две години од пандемијата, па затоа е корисно да се дејствува превентивно – вели Поповиќ за Телеграф.
Таа посочува дека е можно на добар начин да се спречи оваа состојба, која е предизвикана од мрачно време.

Мрачното време многу често предизвикува мрачни мисли кај луѓето кои се склони кон тоа. За да го спречите ова, обидете се да гледате помалку телевизија и да слушате вести, особено лошите. Ова особено се однесува на вестите што се однесуваат на болеста и црната хроника – советува психотерапевтот.
Пожелно е, додава таа, да избегнувате негативна средина и да се опкружувате само со луѓе што ви се допаѓаат. Покрај тоа, дури и ако температурите се пониски отколку во лето и врне дожд, пожелна е физичка активност.

Прошетајте, дури и кога врне, може да биде пријатно за вашето тело, а особено може да има корисен ефект врз вашиот ум – објаснува Поповиќ.
Ако одењето во лоши временски услови не е активност што ви одговара, психотерапевтот ве советува да се свртите кон корисни содржини во вашиот дом.

Читајте книги со весела содржина, а ако веќе посегнете по далечинскиот управувач, гледајте комедии и романтични филмови – советува таа.

Latest News

Getting Started with the 82 Lottery App A Comprehensive Guide

Have you ever dreamed of winning big in the lottery? With the 82 Lottery App, you can turn that...

More Articles Like This