Роамингот низ ЕУ заминува во историјата

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Европските граѓани ќе можат да ги користат своите мобилни телефони без прекумерни дополнителни трошоци кога патуваат низ ЕУ, се согласија преговарачите во четвртокот наутро.

Европскиот парламент, Комисијата и Советот на ЕУ се собраа во средата навечер на преговори за продолжување на правилата за роаминг, кои првично беа договорени во 2017 година, но истите ќе завршат во јуни следната година.

Роамингот „е една од најголемите успешни приказни на единствениот дигитален пазар“, рече Боштјан Коритник, словенечки министер за јавна администрација кој преговараше за продолжувањето. „И потрошувачите и бизнисите можат да продолжат да ја уживаат оваа опиплива придобивка“, додаде тој.

Преговарачите се согласија во раните утрински часови во четвртокот да ги прошират правилата и да додадат обврски за операторите да гарантираат квалитет и брзина на повици, пораки и користење мобилни податоци во странство.

Тие, исто така, воведоа ограничувања на цените на износите што операторите меѓусебно ги наплаќаат за користење на мрежи во странство, познати како трошоци за големопродажба, кои ќе бидат ограничени на 2 евра по гигабајт од 2022 година и постепено ќе се намалуваат до 1 евро во 2027 година, стои во соопштението на Парламентот.

Членовите на Европскиот парламент се откажаа од нивното барање да се вклучи забрана за прекумерни трошоци за повици кон броеви од матичната земја до друга земја-членка на ЕУ, познати како повици внатре во ЕУ. Но, преговарачите се согласија дека Комисијата треба да процени дали ќе биде потребна таква забрана, до 2023 година.

Новата регулатива ќе стапи на сила на 1 јули 2022 година, продолжувајќи ги правилата до крајот на јуни 2032 година.

Latest News

Euro 2024 Schedule Revealed Key Dates and Matches

The UEFA European Championship, commonly known as the Euros, is one of the most prestigious football tournaments in the...

More Articles Like This