October 6, 2022, 3:02 am

Рycкoтo Mиниcтepcтвo зa oдбpaнa гo oдбeлeжa пoчeтoкoт нa нoвaтa Cвeтcкa Cтyдeнa вojнa

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Во светот започнува новата Студена војна и доктриналната дефиниција за противникот е веќе во тек, смета заменик-министерот за одбрана на Русија, Александар Фомин.

Според него, денес постојат неколку трендови во светот кои предизвикуваат најсериозни безбедносни предизвици и закани.

„Прво, денес сме сведоци на формирање на нов светски поредок. Гледаме тенденција земјите да бидат вовлечени во новата Студена војна, која ги дели земјите на „свои“ и „странски“, при што „странските“ се недвосмислено дефинирани во доктринарните документи како противници“, рече Фомин во интервју за РТ.

Во исто време, постојниот систем на меѓународни односи и безбедносна архитектура систематски се уништува, а улогата на меѓународните организации се минимизира.

„Наместо меѓународно право, се воведува наредба заснована врз одредени правила, кои не ги предлага и поддржува никој, што не е пропишано никаде и одговара само на оние кои, всушност, ја измислиле таа наредба“, додаде заменик министерот.

Во исто време, се појавуваат суштински нови видови оружје што радикално го менуваат рамнотежата на силите, вооружената конфронтација продира во сите нови сфери – вселената и сајбер просторот. Сето ова води кон промена на принципите и методите на војување, нагласи Фомин.

Според него, сите овие теми ќе бидат разгледани на IX московска конференција за меѓународна безбедност, што ќе се одржи во Москва од 22 до 24 јуни.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This