Самитот Г-20 со декларација со ветувања за човештвото

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Лидерите на Г20 усвоија декларација по самитот со видео конференција Лидерите на Г20 ветија:

1. Да се изгради силна избалансирана ера по Ковид-19

2. Да продолжи да ги поддржува земјите во развој поради последиците од пандемијата

3. Правилно да се дистрибуира вакцината за корона

4. Да го поддржи закрепнувањето на глобалната економија и да го зајакне финансискиот систем во светот.

5. Ја поддржа иницијативата за продолжување на мораториумот за отплата на долгот кон најсиромашните земји до јуни 2021 година

6. Го поддржуваше мултилатералниот систем за тргување и отворените пазари

7. Изрази подготвеност да обезбеди стабилно снабдување со енергија со цел да се постигне економски раст

Да потсетиме, самитот Г20 на најбогатите земји во светот се одржа вчера и денес во форма на видео конференција.

„Проблеми со кои се соочува човештвото е навистина невиден. Епидемијата на вирусот корона, глобалното` заклучување` и замрзнувањето на економската активност предизвикаа систематска економска криза што светот не ја виде од Големата депресија “, рече Путин за време на самитот.

Путин оцени дека најголемите ризици во светот во овој момент се невработеноста и сиромаштијата, што доведува до социјално незадоволство.

„Пандемијата однесе стотици илјади животи, милиони луѓе ги загубија своите работни места, своите приходи, предизвика сериозни штети на многу економии“, нагласи тој.

Според Путин, работата на групата 20 најразвиени земји (Г20) е да спречи ваков развој на ситуацијата. Тој исто така изјави дека постои огромен ризик од девалвација на националните валути, особено кога станува збор за земји со ниски примања, затоа е потребно да се издвојат средства со цел тие земји успешно да се справат со последиците од епидемијата.

За време на својот говор, Путин на сите учесници на самитот Г20 им презентираше податоци за вакцините направени од Русија против вирусот корона, велејќи дека вакцините треба да бидат достапни за секого и дека Русија е подготвена да ги понуди своите на сите земји на кои им се потребни.

„Русија го поддржува проектот што го претставува Г20, а тоа е да се направат ефикасни и безбедни вакцини што ќе бидат достапни за секого.

„Русија е подготвена да ги понуди своите вакцини на сите земји на кои им се потребни“, посочи тој. Тој објасни дека Русија досега направила три вакцини, дека две се веќе целосно развиени, додека третата е на пат да биде целосно завршена.

Latest News

Euro 2024 Schedule Revealed Key Dates and Matches

The UEFA European Championship, commonly known as the Euros, is one of the most prestigious football tournaments in the...

More Articles Like This