Светот се спрема за апоkaлипса: Земјата ќе добие своја „црна кутија“, за информации за причините за евентуалниот kолапс на човештвото

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Црна кутија која содржи информации за причините за евентуалниот колапс на човештвото ќе биде поставена на празна рамнина во Тасманија, Австралија. Истражувачите зад проектот велат дека областа е избрана поради нејзината геолошка и геополитичка стабилност. Други предложени локации беа во Малта, Норвешка и Катар.
Истражувачите од Универзитетот во Тасманија се здружија со австралиската компанија за маркетинг комуникации Clemenger BBDO за да создадат црна кутија за нашата планета, која според нив ќе им даде на идните генерации информации за тоа што го предизвикало падот на човештвото.
Црните кутии поставени на авиони и автомобили играат непроценлива улога во одредувањето на причините за несреќите , па зошто Земјата да не ги има, истакнуваат истражувачите.
Џим Кертис, извршниот креативен директор на австралиската компанија, изјави за ABC дека проектот е целосно некомерцијален.

Кутијата ќе биде изработена од челик со дебелина од 7,5 сантиметри и ќе биде исполнета со маса од дискови за складирање, кои според истражувачите ќе го бележат „секој чекор што го правиме кон“ потенцијална катастрофа, што значи дека ќе се собираат информации за загадувањето, исчезнувањето на видовите. , закиселување на океаните, како и настани поврзани со климатските промени како што се просечните температури и нивото на јаглерод диоксид.
Црната кутија ќе има интернет конекција и исто така ќе собира вести за клучните меѓународни настани како што се Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени, состаноци на светски лидери итн. Иако изградбата на структурата за складирање на кутии ќе започне во средината на 2022 година, информациите веќе се складираат на дисковите.
Црната кутија, која ќе биде со големина на автобус, ќе има и соларни панели за складирање на резервна енергија .
Истражувачите објаснуваат дека уредот „е направен за да не надживее сите нас“.
Тие наведуваат дека главната цел е да им се помогне на идните цивилизации или оние кои пристапуваат до црната кутија да разберат што треба да се направи за да се спречат катастрофи. Во исто време, тие се надеваат дека овој проект ќе ги принуди политичарите да донесат одлуки за вложување пари во зачувување на животната средина и заштита на животот на Земјата.
„Проектот ги повикува лидерите да преземат одговорност – да се уверат дека нивната акција или неактивност е евидентирана. „Кога луѓето знаат да снимаат, тоа влијае на она што го прават и зборуваат“, вели Џонатан Книбун, еден од истражувачите вклучени во проектот.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This