Секоја чест: Ова се имињата на дoktopите-xepoи кои извршија тpaнсплантација на cpце и бубpeзи

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Министерството за здравство информираше дека вчера успешно се спроведе и втората трансплантација на срце од поч*нат донор во нашата држава. Пациентот кој го прими срцето е на возраст од 22 години и има сериозно заболување кое го оштетува срцето.

Исто така подоцна, поради хуманиот гест на семејството на младата 20 годишна Верица Белчовска, исто така беа трансплантирани и двата бубрези на уште двајца пациенти на кои тоа им беше најпотребно, како и дел од коскениот систем на пациенти со мал*гд ни заболувања.

Трансплантацијата на срце се изврши на Клиниката за кардиохирургија.Тимот го предводеше директорот на државната кардиохирургија проф.др Сашко Јовев, академик д-р Жан Митрев, д-р Васил Папестиев, д-рМарјан Шокаровски, д-р Никола Христов, д-р Тања Анѓушева, д-р Дејан Димитровски, д-р Александар Колев, д-р Кујтим Џелили, д-р Ванѓел Здравевски, д-р Соња Граждани, д-р Марија Ѓеракаровска, д-р Надица Мехмедовиќ, д-р Стефанија Хаџиевска, д-р Весна Миташова, д-р Јасмина Илиевска, д-р Дарко Стефановски, медицинските сестри Марија Дојчиновска, Слаѓана Гроздановска, Мартина Караџоска, Имран Елези,Христина Николоска, Милица Ѓ. Ристовски, Анита Ангеловска, Магдалена Томовски, перфузионистите Стефан Кметовски и БорчеДимоски, Верче Стојкоска.

Клиника за Урологија- д-р Сотир Ставридис, д-р Сашо Дохчев, д-р Алксандар Јосифов, д-р Трајковски, д-р Јосиф Јанчулев, д-р Александар Трифуновски, д-р Виктор Станков, д-р Елена Деспотовска, доц. д-рПетрушева, д-р Александра Гавриловска, медицински сестри Бојана Шатева, Јулијана Петрушева, Весна Ќокеска, Анѓелка Маринова.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This