December 9, 2023, 10:56 pm

СЗО објави извештај за Македонија: Дали луѓето можат да си дозволат да платат за здравствена заштита?

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Луѓето во Македонија сѐ повеќе имаат пристап до јавно финансирана здравствена заштита, но катастрофалните трошоци за здравствена заштита остануваат предизвик, открива новиот извештај на СЗО/Европа објавен денес. Извештајот „Дали луѓето можат да си дозволат да платат за здравствена заштита? Нови докази за финансиската заштита во Македонија“ испитува до кој степен луѓето во Македонија се соочуваат со финансиски тешкотии кога користат здравствени услуги. Тој е дел од серија национални извештаи за следење на финансиската заштита во здравствените системи во Европа.

За Прв Пат, Имаме Сеопфатни, Силни Податоци И Можност Да Го Сумираме Напредокот Во Областа На Финансиската Заштита Што Го Направи Македонија Во Последните Години, Рече Д-Р Ханс Хенри П. Клуге, Регионален Директор На СЗО За Европа, На Настанот За Претставување На Извештајот.

Посилната Примарна Здравствена Заштита, Пократкото Време На Чекање И Поголемиот Опфат Со Здравствено Осигурување Ја Подобрија Финансиската Заштита Во Земјата. Сега Е Време Да Се Надгради Овој Успех, За Да Се Обезбеди Секој Човек Да Има Пристап До Потребните Здравствени Услуги.

Во Последните Години, Европската Комисија Постојано Ја Потенцираше Потребата Од Инвестиции Во Опрема И Капацитети Во Здравствениот Сектор Во Македонија, Како И Од Мерки За Запирање На Одливот На Медицински Персонал Од Националниот Здравствен Систем. Анализата На СЗО За Финансиската Заштита Во Здравствениот Систем На Македонија Ја Потврдува Оваа Проценка И Дава Увид Во Финансирањето На Здравствените Услуги Во Земјата. Македонија Треба Да Развие Организациски И Раководни Структури, Како И Клучни Функции И Вештини, За Да Обезбеди Ефективно Управување, Планирање И Раководење Со Својот Јавен Систем За Здравствена Заштита. Особено Се Потребни Се Мерки За Отстранување На Здравствените Нееднаквости, Вклучително И Преку Зајакнување На Националниот Систем За Здравствено Осигурување. Поддршката На ЕУ За Изработката На Стратегија За Здравје За Периодот 2021-2030 Г. Ќе Придонесе За Подобро Здравје За Сите, Рече Дејвид Гир, Амбасадор И Шеф На Делегацијата На Европската Унија Во Република Македонија.

Катастрофални приватни плаќања

Во 2018 година, над 6 отсто од домаќинствата во Македонија имале катастрофални трошоци за здравствена заштита (големи приватни плаќања мерено според капацитетот на домаќинството да плати за здравствена заштита). Извештајот покажува дека катастрофалните трошоци најмногу ги погодуваат посиромашните луѓе и домаќинствата со постари членови. Тие се должат главно на приватни плаќања за лекови.

Добро Е Да Се Види Дека Состојбата Со Пристапот И Финансиската Заштита Се Подобрувала Пред Пандемијата. Сепак, Наодите Од Извештајот Покажуваат Дека Овие Теми Заслужуваат Повеќе Внимание Во Заложбите На Македонија Да Создаде Подобар Систем Од Оној Пред Кризата“, Рече Д-Р Џихан Тавила, Претставникот На СЗО Во Македонија.

Финансиските тешкотии поради формални и неформални приватни плаќања се одраз на постојаните празнини во опфатот со здравствена заштита: дел од населението е неосигурено; опфатот со лекови е ограничен; а заштитата од кориснички трошоци (партиципација) е недоволна. Покрај тоа, уделот на јавните расходи за здравствена заштита во БДП опаѓа.

Новиот извештај дава серија препораки за подобрување на пристапот до здравствена заштита и финансиската заштита во Македонија:

· да се опфати целото население со прекинување на врската помеѓу правото на здравствена заштита и плаќањето придонеси за здравствено осигурување, така што пристапот до здравствена заштита повеќе нема да зависи од здравственото осигурување,

· да се направат лековите подостапни за луѓето преку стратешки набавки, редовно ажурирање на позитивната листа, ослободување на повеќе луѓе со ниски приходи од кориснички трошоци (партиципација) и проширување на годишното ограничување на партиципацијата на сите видови партиципација и

· да се отстранат причините за неформални плаќања, почнувајќи со подобро следење на нивната улога и големина.

Во извештајот се заклучува дека овие промени ќе треба да бидат поткрепени со повисоки јавни расходи за здравствена заштита и со внимателна употреба на новите ресурси за да се исполнат целите за правичност и ефикасност.

Овој Извештај Доаѓа Во Вистински Момент, Кога Се Соочуваме Со Акутна Потреба Од Брз Одговор На Пандемијата На КОВИД-19 И Премин Кон Поодржлив И Поотпорен Здравствен Систем, Во Кој Ниту Еден Човек Нема Да Биде Заборавен. Министерството За Здравство Ќе Се Обврзе Да Ги Спроведе Препораките Од Извештајот, За Да Се Намалат Финансиските Тешкотии Со Кои Се Соочуваат Граѓаните При Користењето Здравствени Услуги, Како Што Земјата Напредува Кон Универзална Здравствена Заштита И Гради Подобар Систем Од Оној Пред Пандемијата“, Истакна Министерот За Здравство Д-Р Венко Филипче.

Овој извештај е дел од серијата национални студии за собирање нови докази за финансиската заштита во здравствените системи во Европа. Финансиската заштита има клучно значење за универзалната здравствена заштита и претставува основен елемент на функционирањето на здравствениот систем. Регионалната канцеларија на СЗО за Европа им нуди на своите земји членки техничка поддршка за финансирање на здравството преку Канцеларијата на СЗО за финансирање здравствени системи во Барселона. Регионалната канцеларија на СЗО за Европа покрива 53 земји, од Атлантскиот до Тихиот Океан.

Извештајот за Македонија е делумно финансиран од Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување (DG NEAR) на Европската комисија во рамките на проектот „Зајакнување на отпорноста на здравствените системи во Западен Балкан“. Овој тригодишен проект ќе придонесе за ублажување на влијанието на КОВИД-19 во регионот на Западниот Балкан и за поддршка на регионот на патот кон универзална здравствена заштита.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This