February 6, 2023, 10:01 am

Сите детали за состојбата поврзана со пожарите во Македонија

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Центарот за управување со кризи информира за состојбата со пожарите во Македонија до 12 часот денеска.

Струмички регион

Пожарот во месноста Погана кој започна на ден 01.08.21 година околу 12:30 часот и зафати површина од околу 800 Ха ниско стеблеста шума (даб, габер, прнар и јасен) е сеуште активен. Од синоќешниот состанок на Кризниот штаб, на кој учествуваше и Директорот на ЦУК договорено е во текот на денешниот ден да интервенираат ТППЕ Валандово со 7 пожарникари и 2 ПП возила, ШС со 20 вработени, ПО ДЗС Валандово со 7 вработени, ТППЕ Неготино со 3 пожарникари и 1 ПП возило и АРСМ со 80 припадници, ЈП МШ ПСШ Кожув Гевгелија со 16 вработени и 3 теренски возила и општина Богданци со 6 вработени, 2 возила и 2 мотори. На пожарот е договорено да дејствува и хеликоптер на АРСМ како и екипа на ЕВН со 2 теренски возила и 2 трактора за пренос на храна и вода за учесниците на пожарот.

Пожарот на отворен простор кај м.в.Погана кој гори на територијата на ПШС Кожув е ставен под контрола.

Кумановски регион

Пожарот во с.Дренок кон Отошница – општина Ранковце, моментално е локализиран, но постои опасност од повторно активирање. За таа цел е неопходен постојан надзор и контрола од шумски работници на ЈП НШ подружница Куманово. Во гаснењето на пожарот биле ангажирани 13 војници од АРСМ и 7 пожарникари од општина Ранковци. Околу 07:30 испратени биле и 4 хеликоптери од Р.Србија и 25 војници од АРСМ од кои 13 во с,Дренак а 12 во с.Вржогрнци – општина Ранковце. Од вчера до сега во с.Дренак изгореле 14 куќи и 1 школо.

Шумски пожар во почетна фаза во реонот на с.Алинце кон с.Брешко. Екипите се упатени на терен. Пожарот во с.Мургаш кој синоќа беше изгаснат околу 04:00 повторно се активирал. На терен е екипа од ТППЕ Куманово со 4 пожарникари и 1 ПП возило.

Пожарот во атар на с.Коњух кој започнал на ден 03.08.2021 година околу 12:00 часот е сеуште активен на непристапен терен за возила. Во гасењето на пожарот учествуваат 7 пожарникари од ТППЕ Кратово, 8 вработени од ЈП Македонски Шуми, луѓе од месно население и службеници од ПСОН Кратово. Пожарот е на поголема површина но нема опасност по куќите во селото.

Битолски регион

Пожарот кој е започнат во 13:10 часот на ден 02.08.2021 година во атарот на во атарот на селата Ракле – Никодин – Топлица, општина Прилеп е сеуште активен. На ден 04.08.2021 година околу 04:00 часот испратена е екипа од 10 пожарникари со 2 теренски возила од ТППЕ Прилеп да интервенира на истиот.

Командирот на ТППЕ Прилеп изјавил дека побараната помош од армијата во текот на вчерашниот ден, до овој момент не е потребна, но со командантот на касарната е договорено војската да биде припремна и на готовс, доколку има потреба ќе бидат активирани. На терен од 06:00 часот е присутна и екипа од 6 вработени од ЈП Македонски Шуми „Црн Бор“ Прилеп. Пожарот во нискиот дел е под контрола со слаб интензитет а гори во високиот дел каде е непристапен теренот. Нема опасност за населението и објекти од населените места. Према проценката, до овој момент нема потреба од дополнителна помош.

Штипски регион

Пожарот од 02.08.2021 година кај м.в.Бајаз Тепе – општина Пехчево е сеуште активен. На терен моментално интервенираат екипа на ШС „Равна Река“ со 18 вработени со 2 теренски возила со цистерни и 2 возила за превоз, екипа на ШС „Малешево“ со 8 вработени и 2 теренски возила со цистерни, ТППЕ Берово со 4 пожарникари со 1 теренско возило и ДЗС со 3 вработени со 1 теренско возило. На пожарот интервенираат и луѓе од месното население. Зафатена е високостеблеста борова и дабова шума со што доаѓа до негово ширење, нискостеблеста вегетација, стрништа и пасишта. Екипите работат на негово локализирање. Во секој момент се очекува и поддршка од хеликоптерите.

Пожарот кој започна на ден 02.08.2021 година во атарот на с.Нов Истевник маало – Пасјак е сеуште активен и е во дијаметар од 9 км. До овој момент е опожарена површина од околу 350 Ха со борова шума и нискостеблести растенија. Екипите за гасење на пожар се на терен од раните утрински часови од 04:00 часот. Во гаснењето на пожарот во моментот се ангажирани 90 припадника на АРСМ, 25 Ввработени во ШС „Голак“ Делчево со 4 теренски возила, ТППЕ Делчево со 13 пожарникари, 2 цистерна и едно теренско возило, 3 припадник на Гранична полиција со 3 теренски возила и ЈПКД „Брегалница“ со 7 вработени со 1 теренско возило и 1 вработен од РЦУК Делчево. Во ганењето на пожарот е ангажиран и 1 хеликоптер на АРСМ. Пожарот е се уште активен и се шири во правец на маало Балабанци.

Пожарот кој започнал на ден 02.08.2021 година на потегот Костин Дол – Ново Село, општина Кочани е сеуште активен. На терен има екипи од ТППЕ Кочани, 40 војници и старешини од АРМ, 11 вработени со 2 теренски возила од ШС „Осогово“ Кочани, 1 екипа со противпожарен џип од ШС Радовиш и тимови од ДЗС од Берово и Виница.

Скопски регион

Пожарот кој започнал околу 19:20 часот на ден 02.08.2021 година над Катлановска бања, с.Градманци и с.Коњари е сеуште активен но нема опасност за загрозување по животот на населението. Моментално гори мешана шума на непристапниот предел на сртот над Катлановска бања. Моментално на терен интервенираат 12 пожарникари со 4 ПП возила кои се распоредени на потребните критични локации. Состојбата е координирана со Локалната самоуправа Петровец и ПП бригадата на Град Скопје.

Тетовски регион

ЦУК известува дека од страна на ТППЕ Тетово добиена е информација дека во с.Нераште – општина Теарце гори депонија која се наоѓа покрај патот што води кон с.Радуша. Испратена е екипа од ТППЕ Тетово со 3 пожарникари и 1 ПП возило.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This