December 3, 2023, 2:31 pm

Со ПЦР-тест може да се открие новиот сој „Омикрон“: СЗО побара од земјите итно да го направат следново

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Техничката советодавна група за еволуција на вирусот SARS-CoV-2 е независна група на експерти која периодично ја следи и проценува еволуцијата на SARS-CoV-2 и проценува дали одредени мутации и комбинации на мутации го менуваат однесувањето на вирусот.

Групата беше итно свикана вчера за да се процени новата Омикрон варијанта на короната, која дојде од Јужна Африка. Новиот сој првпат беше пријавен на 24 ноември.

Епидемиолошката ситуација во Јужна Африка се карактеризира со три различни врвови на пријавени случаи, од кои последниот беше претежно варијантата Делта. Во последните недели, инфекциите нагло се зголемија, што се совпадна со откривањето на новата варијанта означена како B.1.1.529, наречена Омикрон.

Оваа варијанта има голем број на мутации, од кои некои се загрижувачки. Прелиминарните докази укажуваат на зголемен ризик од повторна инфекција со оваа варијанта, во споредба со другите. Се чини дека бројот на случаи на оваа варијанта се зголемува во речиси сите провинции во Јужна Африка.

Неколку лаборатории потврдија дека PCR тест може да се користи за откривање на новиот вид. Еден од трите целни гени не беше детектиран (наречен загуба на генот S или неуспех на генот S) и затоа овој тест може да се користи како маркер и за оваа варијанта.

Користејќи го овој пристап, оваа варијанта беше откриена многу побрзо од претходните, односно беа откриени зголемувања на инфекцијата, што сугерира дека оваа варијанта може да има предност во растот, т.е. може брзо да се шири.

СЗО побара од земјите да го направат следново:

Да се ​​подобрат напорите за секвенционирање со цел следење на ширењето на новиот вид.

Да се​​доставуваат целосни геномски секвенци и поврзани метаподатоци до јавно достапна база на податоци, како што е GISAID.

Да се пријават првични случаи / кластери поврзани со инфекција со Омикорн

СЗО порачува дека би било добро да се спроведат теренски истражувања и лабораториски проценки каде што постојат капацитети и во координација со меѓународната заедница да се подобри разбирањето на потенцијалните влијанија на сојот Омикорн врз епидемиологијата на Ковид.

СЗО повикува на сериозност, ефективност на јавно-здравствените и социјалните мерки, како и соодветни дијагностички методи.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This