Специјално зрачење може да ги yбиe ковид-19 и полио, покажува израелска студија

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Милиметарските бранови може да се користат како ефикасна алатка за убивање на над 99% од патогените на различни површини за две секунди, покажува истражувањето на научниците од Универзитетот Ариел, пренесува Џерусалем пост.

Милиметарски бранови се посебна форма на зрачење позната кое може да убие 99% од корона и полиовируси од површините во рок од две секунди, покажа новото истражување на научниците од Универзитетот Ариел. Резултатите може да имаат важни импликации за тоа како да се дезинфицираат средини и опрема на брз и ефикасен начин.
„Нашата лабораторија се фокусира на изворите на електромагнетно зрачење“, рече проф. Моше Ејнат од Катедрата за електротехника, и коавтор на студијата неодамна објавена во списанието Environmental Chemistry Letters. „Овој тип на зрачење функционира во режим на милиметарски бран, што значи дека тие имаат бранова должина од околу три милиметри. Само за споредба, зрачењето од мобилниот телефон има бранова должина од околу 30 сантиметри, а од микробрановата околу 12 сантиметри.
Милиметарските бранови имаат многу примени. Во медицинското поле, прелиминарните истражувања покажаа дека тие можат да бидат многу ефикасни во таргетирање на тумори и убивање на канцерогени клетки. Покрај тоа, тие можат да се користат за пренос на енергија и електрична енергија без користење на жици, како и во процесот на производство на уникатни материјали како што се синтетичките дијаманти.

Откако изби пандемијата на коронавирус =, Ејнат и неговиот тим имале идеја да ги искористат брановите за да го убијат вирусот и почнале да соработуваат со д-р Габи Герлиц, молекуларен биолог.
„Видовме дека зрачењето може да ја зголеми температурата на ампулите и така да го убие вирусот“, рече Гарлиц, водечки автор на студијата.

Се чини дека технологијата моментално не може да го таргетира вирусот во човечкото тело, но може да биде многу корисна за простории, опрема и сите форми на површини кои треба да бидат јасни од кој било вирус и конкретно коронавирус“, истакна тој.
Според Гарлиц, големата предност што ја нудат милиметарските бранови е тоа што тие можат многу брзо да дезинфицираат површина.

„Другите методи кои моментално се користат за оваа намена, како УВ зрачењето, траат неколку минути, а понекогаш дури и цел час, а дополнително, тие може да бидат токсични за луѓето, што го прави процесот на дезинфекција многу непрактичен“, рече тој. „Со нашата техника, исчистивме скоро 99,9% од вирусот во рок од две секунди.
Зрачењето е исто така многу нежно на површините, ниту ги загрева ниту влијае на нив, па затоа може да се користи на деликатни површини како што е електронската опрема.
Научниците исто така ја испробале истата технологија со полиовирусот и добиле слични резултати.
„Сакавме да докажеме дека методот функционира со вируси воопшто“, рече Гарлиц.
Во иднина, истражувачите се фокусираат на примена на техниката за дезинфекција на водата.
„Загадувањето на водата е светски проблем“, рече Гарлиц. „Сметаме дека ова може да понуди решение за тоа“

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This