Србија започнува постапка за промена на уставот

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

На консултациите на премиерот на Србија, Ана Брнабиќ, со претседателот на Собранието, Ивица Дачиќ и министерката за правда, Маја Поповиќ, беше одлучено да се поведе постапка за промена на Уставот на Србија во областа на правдата.

По тој повод беше договорено за десет дена да се одржи седница на Комисијата за уставни прашања и законодавство на која ќе бидат присутни претставници на предлагачите на уставните измени од Министерството за правда и Владата на Србија.

Премиерот на прес-конференцијата изјави дека за владеењето на правото се разговара со Европската унија и другите партнери, но малку се зборува за тоа со граѓаните на Србија.

„Она што е малку познато е дека 70 проценти од сè што прави Владата на Србија во моментот се однесува на владеењето на правото“, додаде премиерот.

Брнабиќ рече дека на 3 декември Владата на Република Србија ја усвои иницијативата за промена на Уставот и ја препрати таа иницијатива до Собранието на Србија.

Консултациите се фокусираа на тоа дали Владата може да го забрза овој процес во Собранието.

„Договорено е Комисијата за уставни прашања да испрати покана до Владата следната недела да има седница на која ќе разговараме за оваа наша иницијатива и за следните чекори. Ова ќе го продлабочи процесот“, рече премиерот.

Таа истакна дека е важно да постои социјален консензус на оваа тема.

“Покрај тоа, владата, како извршна власт, работи на што е можно поефикасно поддршка на судството Министерството за правда работи на измени и дополнувања на Законот за парнична постапка”, рече премиерот, објаснувајќи дека овие измени треба да овозможат поефикасно судење и побрзо завршување на парницата.

Брнабиќ исто така рече дека Министерството за правда подготви стратегија за човечки ресурси во судството, со што се испрати мислење до Високиот судски совет (ВС), Советот на државните обвинители (ДВТ) и Српскиот судски сојуз.

Намерата, вели таа, е да му помогнеме на судството да биде поефикасно, помалку оптоварено и граѓаните да добиваат судења во разумен рок, што, додава тој, ќе го подобри чувството за владеење на правото и правдата во Србија.

Таа додаде дека Министерството за правда подготви измени и дополнувања на Деловникот за работа на Државниот совет на обвинители, со кои се регулираат постапките на Комесарот за независност на Јавното обвинителство.

Таа додаде дека се очекува разгледувањето на тој правилник да се најде на дневниот ред на еден од првите наредници на сесијата на ДВТ.

„Овде станува збор за независност, зајакнување на судството и како такво, владеење на правото“, рече таа.

Премиерот особено изјави дека Владата со помош и поддршка и во постојана координација со претставниците на ЕУ работи на воспоставување на унифициран и централен систем за управување со случаи во судството, односно еден ИТ систем за судството.

Таа посочи дека многу земји-членки на ЕУ немаат таков систем.

„Ако успееме да го сториме тоа на најдобар начин, тоа ќе ни овозможи да имаме судство што го заслужуваат граѓаните и економијата, но и целото наше судство, да планираме ресурси и време“, рече Брнабиќ.
Таа изјави дека станува збор за амбициозен проект, чија рамка за имплементација е три години, како и дека Делегацијата на ЕУ во Србија објави тендер за ИТ системот, а рокот за пријавување истекува утре.

„Ова ја покажува нашата посветеност на независно судство, ефективно одговорно, кому владата му е достапна за секаков вид поддршка“, рече таа.

Latest News

Euro 2024 Schedule Revealed Key Dates and Matches

The UEFA European Championship, commonly known as the Euros, is one of the most prestigious football tournaments in the...

More Articles Like This