January 30, 2023, 8:41 am

УХМР пpeдупредува: Дрaстично зголемени водостоите на реките, се очекуваат излeвања, свлeчишта и одрoни

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Врнежите кои паднаа во изминативе 24 часа дополнително ги зголемија нивоата кај сите водотеци и езера низ државата. На сите хидролошки станици од националната хидролошка мрежа има пораст на водостоите, а особени покачувања се бележат на горниот тек на Вардар кај Јегуновце и кај Скопје, на Треска кај Македонски Брод, на Црна кај Новаци и на Радика кај Бошков Мост.

Како што информира УХМР, сите водостои се со надпросечни вредности за овој дел од годината.

Од терен има информации за локални излевања на Вардар кај Рашче, на Крива Река и Пчиња во кумановскиот регион, на водотеци во Охридскиот и Битолскиот регион, а поради заситената почва со влага има и појава на заезерување во одредени рамници и делови на Пелагонија и Полог.

-Во однос на временската состојба, очекуваме сите водостои кај водотеците и езерата и натаму да бидат во покачување, а како најкритични ги посочуваме реките Вардар горен тек, Треска, Лепенец, Пчиња, Крива, Црна, Радика, Сатеска и нивните притоки. Во текот на денот очекуваме намалување на врнежите, но дококу има појава на интензивни врнежи на југот и југоистокот, се очекува продолжен пораст на водостојот и на водотеците од овој дел на државата и тоа на Брегалница, Струмица, Анска, Тркајна, Конска и нивните притоки, наведува УХМР и уште еднаш предупредува на внимателно движење покрај водотеците, суводолиците и во клисурите, поради можност од појава на големи води, излевања, свлечишта и одрони.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This