(Фото) Ha 111 гoдини пoчина Рути Томпсон, лeгeндapнa цpтaчкa нa „Дизни“

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Рути Томпсон, која работела во студиото „Волт Дизни“, како цртачка во тн. „Оддел за цртање“, во „златниот период “ на компанијата за анимација, почина во сон во својот дом во Вудланд Хилс, Калифорнија, САД, во неделата. Таа имаше 111 години.

Првиот долгометражен цртан филм кој го содржи нејзиниот труд е „Снежана и седумте џуџиња“ (1937). Потоа работела и на „Пинокио“ (1940), „Фантазија“ (1940), „Дамбо“ (1941), „Заспаната убавица“ (1959), „Мери Попинс“ (1964), „Аристокатите“ (1970), „Робин Худ“ (1973)…

Томпсон работела во компанијата „Дизни“ речиси 40 години, па се пензионирала 1975 година, по завршувањето на работата на „Спасувачи“ (кој беше издаден 1977).

Latest News

Euro 2024 Schedule Revealed Key Dates and Matches

The UEFA European Championship, commonly known as the Euros, is one of the most prestigious football tournaments in the...

More Articles Like This