ЦРНО И СЕ ПИШУВА НА СИЛИКОНСКАТА ДОЛИНА: Кина прави своја „Силиконска долина“, САД ќе загуби милијарди долари

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Кина повторно го тресе американското технолошко лидерство – во Шангај се отвори специјализирана берза за високо-технолошки компнании „Стар Марект“, пандан на американската електронска берза „Наздак“.

Доколку проектот биде успешен, приливот на кинески пари во Силиконската долина нагло ќе се намали, создавајќи огромни проблеми за секторот за иновации во САД.

Основната цел на „Стар Маркет“ е да им обезбеди на кинеските стартап компании инвестиции на националниот пазар, а во исто време, како што рече кинескиот претседател Си Jinинпинг, „да му помогне на Шангај да ја зацврсти својата позиција како меѓународен финансиски центар и светски центар за наука и иновации“.

Владата обезбеди голем број привилегии за новата берза. Пристапот до тргување не бара дозвола од државен регулатор, што драматично ја забрзува постапката за котација. За разлика од другите берзи, почетниците кои сè уште не оствариле профит ќе можат да пазарат акции на „Стар Маркет“. Покрај тоа, дозволена е „кратка продажба“ на акции, која е забранета на другите берзи во Кина. Исто така, во текот на првата недела од тргување немаше ограничување на промените во цените во текот на денот, на пример, на берзата во Шангај, тргувањето со акции е суспендирано ако нејзината цена во текот на денот варира за 10 проценти.

Строги правила за купувачи на акции

Точно, воведени се строги правила за купувачите на акции – инвеститорите мора да имаат најмалку две години искуство со тргување со акции и повеќе од 500.000 јуани (околу 73,000 американски долари) во брокерска сметка.

Отворањето на берзата предизвика голема конфузија кај инвеститорите и претставниците на високо-технолошките бизниси. Околу 140 кинески компании аплицирале за лиценца, а само 25 добиле одобрени за  да тргуваат на берзата. На првиот ден, акциите беа продадени за скоро 50 милијарди јуани (повеќе од седум милијарди долари), додека цените на производите се зголемиле за 140 проценти. Цената на поединечните хартии од вредност се зголемила за повеќе од 500 проценти.

Главната причина за превирањата на берзата не се поволните услови, туку уверувањето дека државата ќе ја поддржи новата платформа и целиот високо-технолошки центар на националната економија.

Инвестирајте дома

Експертите посочуваат дека „Стар Маркет“ не е дизајниран само да ги убеди кинеските технолошки компании дека е подобро да се продаваат акции на домашен терен, туку и да се привлечат кинеските инвеститори од странски на домашни национални платформи.

Историски гледано, кинеските технолошки компании најчесто тргувале со акции на берзите во САД. Тоа беше логично, со оглед на традиционалниот интерес кон американските високо-технолошки инвеститори.

Сепак, многу аналитичари се убедени дека главната цел на Кинезите била да ги проучат механизмите за работа на странските платформи со цел да создадат свој берза.

Ова се потврди откако Вашингтон му објави „трговска војна“ на Пекинг, а очекувано беше да се прошири на технолошката сфера.

Американците ги обвинија Кинезите за масовната кражба на технологија и целосна индустриска шпионажа. Покрај тоа, тие практично им забранија на најголемите кинески производители на електроника, ЗТЕ и Хуавеи, да работат во САД.

САД отиде дотаму што  Федералното биро за истраги се приклучи на борбата против „кинеското влијание“. ФБИ официјално објави дека тие ги предупредуваат бизнисите за потенцијална економска шпионажа или кражба на трговски тајни.

Овие чекори резултираа со повлекување на повеќе од десет кинески корпоративни и приватни капитални фондови од американски бизнис, со средства вредни десетици милијарди долари.

Покрај тоа, експертите истакнуваат дека најголемиот дел од кинескиот капитал е зачуван, но сега минува низ оф-шор компании. До неодамна, и двете страни беа заинтересирани за ова, затоа што на американските стартап компании отсекогаш им недостасуваа инвестиции, а инвестициските фондови на Кина немаа алтернатива на Силиконската долина.

Сепак, ситуацијата се чини дека се менува. Според извештајот на Форестер, трговските и владините набавки на технолошки производи и услуги во Кина ќе се зголемат за четири проценти во 2019 година и за седум проценти во 2020 година. Ова ќе им даде на кинеските компании добра домашна побарувачка.

Покрај тоа, околу четири милиони дипломирани студенти од технологија, математика и инженерство дипломираат на кинеските универзитети секоја година, така што нема да има проблеми со квалификуван кадар во високо-технолошкиот сектор.

Во исто време, отворањето на берзата во голема мерка го олесни привлекувањето на инвестиции.

Заклучокот е дека стартапите на Силиконската долина ќе се соочат со големи проблеми. Инвестициите не само што драстично ќе се намалат, туку и новите кинески проекти ќе претставуваат огромна конкуренција секоја година.

Latest News

Getting Started with the 82 Lottery App A Comprehensive Guide

Have you ever dreamed of winning big in the lottery? With the 82 Lottery App, you can turn that...

More Articles Like This