Ќе се менува српскиот Устав – Дачиќ повика на сенароден референдум

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Претседателот на српскиот парламент Ивица Дачиќ повика на референдум за измена на Уставот на земјата да се одржи на 16 јануари 2022 година.

Дачиќ ја потпиша Одлуката за распишување на сенароден референдум за потврдување на Законот за изменување и дополнување на Уставот по седница на Собранието. Според оваа одлука, референдумот пред граѓаните на Србија ќе го постави прашањето: „Дали сте за потврдување на Законот за изменување и дополнување на Уставот на Република Србија?

Министерката за правда Маја Поповиќ во средата изјави дека предложените уставни измени се однесуваат на дел од правосудниот систем и дека нивната „цел е да ја зголемат правната сигурност бидејќи само независно судство и автономно јавно обвинителство можат да гарантираат заштита на права во судска постапка“.

За да се елиминира улогата на политиката во изборот на судии и обвинители, појасни министерот, измените предвидуваат Висок судски совет да избира судии, наместо парламент, како што е досегашната практика.

Измените, исто така, предвидуваат обвинителите да се избираат од Висок обвинителски совет составен од 11 члена: пет избрани од обвинители, четворица предложени од парламентарна комисија и потврдени со двотретинско мнозинство во Парламентот, а главниот јавен обвинител и министерот за правда по службена должност. Останатите предложени измени се однесуваат на трајноста на функцијата судија, зајакнувањето на функцијата обвинител и враќањето на името на највисокиот суд во земјата во Врховниот суд од сегашниот Врховен касационен суд.

Венецијанската комисија, која е експертско тело за уставно право на Советот на Европа, претходно во мислењето за ревидираните нацрт-амандмани на Уставот на Србија изјави дека се исполнети поголемиот дел од нејзините претходни препораки, но нагласи дека е неопходно да се намали ризиците Високиот судски совет и Високиот обвинителски совет да бидат под влијание на политиката.

Latest News

Euro 2024 Schedule Revealed Key Dates and Matches

The UEFA European Championship, commonly known as the Euros, is one of the most prestigious football tournaments in the...

More Articles Like This