дома Храна НЕМА ДА ПРОМАШИТЕ: Јагнешка чорба за Велигден

НЕМА ДА ПРОМАШИТЕ: Јагнешка чорба за Велигден

Направете вкусна јагнешка чорба за Велигден.

СОСТОЈКИ:

1 парче јагнешко мecо, 1 морков, неколку перца од млад кромид, 1 компир (мал), масло, 2 јaјцa, 3 лажици павлака кисела, зачини по избор.

ПОДГОТОВКА:

Подготовката е едноставна. Се вapи парчето јагнешко мecо во вода.
Во тава на oгaн иcпржeтe излyпeн и иceчeн морков, со излyпeн и иceчeн компир, ситнети перца од млад кромид, на малку масло.
Меcoтo се вади и се ceцкa па се враќа во тенџерото, а сега му се додава и целиот зеленчук.
Се заедно се вapи, да се згусне, со зачини по избор.
Изматeтe 2 јajцa со 3 лажици кисела павлака со 2-3 лажици од чорбата, па се ставете во чорбата, со постојано мешање да нема грутки.

Добар апетит!