дома Здравје НИKОГАШ ПОВЕЌЕ НЕ УПОТРЕБУВАЈТЕ ПЛАСТИЧЕН ПРИБОР ЗА ГОТВЕЊЕ: Xемиkалиите допиpаат директно...

НИKОГАШ ПОВЕЌЕ НЕ УПОТРЕБУВАЈТЕ ПЛАСТИЧЕН ПРИБОР ЗА ГОТВЕЊЕ: Xемиkалиите допиpаат директно до храната

Германските научници имаат нови докази против употреба на пластика при готвење

Експертите велат дека треба да избегнувате пластични лажици, шпатули во широк лак.

Пластиката е токсична и како таква може да му наштети на здравјето на црниот дроб и тироидните жлезди, предупредуваат научниците од Германија.

Особено е важно да не користите пластика ако готвите храна на температури над 70 степени.

Научниците велат дека многу пластични лажици за готвење содржат штетни материи – олигомери кои ја достигнуваат храната директно на температури над 70 степени.

Ако го достигнат телото во големи дози, тие би можеле да го нарушат црниот дроб и да предизвикаат болест на тироидната жлезда. Исто така, хемикалија направена од пластика е поврзана со неплодност, рак и висок холестерол.

Ова е само уште едно истражување што потврдува дека пластиката што се користи во прехранбената индустрија ослободува штетни токсини кои стигнуваат до вашиот ручек, а подоцна и во нашето тело.

Многу пластични лажици, заварувачи и шпатули се направени од синтетички хемикалии за да издржат високи температури.

Студиите за животни покажаа дека овие хемикалии предизвикуваат тумори на црниот дроб, панкреасот и тестисите и негативно влијаат на плодноста.

Германскиот федерален институт предупредува дека пластиката треба да се чува подалеку од топла храна, затоа што, во контакт со висока температура, олигомерите стигнуваат директно во храната.

(Телеграф.рс.Б.К.)