дома Кујна ПЕЧЕНИ РОТКВИЦИ: Богатство од вкусови!

ПЕЧЕНИ РОТКВИЦИ: Богатство од вкусови!

Пробајте ротквици на малку поинаков начин…

СОСТОЈКИ:

  • 24 црвени ротквици
  • 1 лажица сончогледово масло
  • 1/2 лажичка сол
  • свежо мелен црн бибер
  • 2 лажици несолен путер
  • 1 големо чешне сечкан лук
  • 1/2 лажичка семки ким

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Ротквиците преполовете ги, намастете, додајте сол и бибер и ставете во претходно загреана рерна на 230 степени Целзиусови. Печете 20 минути додека не омекнат. 
  2. Додека се печат, во тава растопете путер, додајте лук и ким и динстајте околу 3 минути, непрекинато мешајќи, додека лукот не поприми златно жолта боја. Внимавајте да не изгори. 
  3. Со ароматизираниот путер прелијте ги печените ротквици и послужете ги додека се врели.

Добар апетит!