Најсиромашните држави во Европската Унија

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Од земјите членки на Европската Унија најлош стандард има соседна Бугарија, додека пак во Хрватска е приближно една третина понизок од просекот во Европската унија. Ова го покажа денеска објавениот извештај на Евростат за минатата 2020та година.

Евростат го мери стандардот според вистинската индивидуална потрошувачка по глава на жител, што покажува колку стоки и услуги потрошиле поединците, дали самите платиле за нив или трошоците се на товар на државите или невладините организации, забележува Европскиот завод за статистика.

Фактичката индивидуална потрошувачка (SIP) по глава на жител се изразува во стандардите за куповна моќ, вештачка валута која ги елиминира разликите во цените меѓу земјите.

Во 2020 година, највисокиот стандард, изразен во фактичката индивидуална потрошувачка по глава на жител, е забележан во Луксембург, 45 проценти повисок од просекот на Европската унија, според најновата проценка на Евростат.

Следат Германија и Данска, каде што е за 24 и 22 отсто повеќе од просекот, а блиску се и Холандија и Австрија, каде е за 17 и 16 отсто над европскиот просек.

Најблиску до просекот во однос на фактичката индивидуална потрошувачка по глава на жител во 2020 година се Кипар, Италија и Литванија, каде стандардот е околу четири отсто понизок од просекот на ниво на Унијата.

Во Ирска е 10 отсто пониско, а во Франција исто толку над просекот.

Latest News

Nhà Cái FABET – Một Điểm Đến Uy Tín Cho Cá Cược Bóng Đá

Cá cược bóng đá ngày càng trở nên phổ biến trên toàn thế giới, và việc chọn một nhà...

More Articles Like This