February 6, 2023, 3:35 am

Ceкoe дeceттo дeтe пo зeмjoтpecoт вo Загреб пoкaжyвa cимптoми нa aнкcиoзнocт и дeпpecиja

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Едно од десет деца покажува симптоми на анксиозност и депресија, а едно од седум деца има посттрауматско стресно нарушување предизвикано од земјотресите, покажува најновото истражување спроведено во Загреб, јави Хрватската радио-телевизија.

Градската институција „Поликлиника за заштита на деца и млади“ на примерок од 22 илјади деца спроведе истражување за менталното здравје на децата и младите во градот Загреб, една година по првиот земјотрес и еден месец по вториот земјотрес. Ова истражување им овозможи на родителите на деца со одредени проблеми да добијат совети и упатства за тоа како и што понатаму, и кому да се обратат.

„Сметаме дека би било добро да продолжиме со таква практика на ниво на цела Хрватска, а особено во областа што дополнително беше погодена од земјотресот“, рече д -р Мирела Чентија Кнешевиќ, раководител на Градскиот оддел за здравство на Загреб.

Менталното здравје е еден од предизвиците и приоритетите на Светската здравствена организација. Минатата недела беше одбележан Светскиот ден на самоубиствата, а бројките се поразителни низ целиот свет, вклучувајќи ја и Хрватска.

Градот Загреб континуирано се занимава со ова прашање веќе неколку години.

„Обезбедивме бројни програми за помош и поддршка на децата и младите во областа на градот Загреб. Се обидуваме да обезбедиме претежно бесплатни програми, што значи дека тие се достапни за родителите и децата без упат, со претходна најава“, вели Сентија Кнежевиќ.

Важно е да се разбере дека менталните нарушувања се лекуваат и дека е можно закрепнување. Адолесцентните кризи се вообичаени и можат успешно да се надминат. Оние кои се прва помош и поддршка се родителите, потоа психолози и професионални соработници во училиштата, а болницата конечно е на крајот во тој систем, забележува Штимац Грбиќ, шеф на Одделот за ментално здравје и превенција од зависности при Хрватскиот институт за јавно здравје.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This