August 19, 2022, 12:15 am

EKCKЛУЗИВНО: Hema веќе тендepи и лoпoвлyк, Америка испраќа спeциjaлен пpaвен советник за Западен Балкан специjaлизиран за висока кopyпција

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Канцеларијата за развој, помош и обука во странските обвинителства при Министерството за правда на САД ќе назначи постојан правен советник за Западен Балкан.

Неговата задача ќе биде да обезбеди техничка помош во спроведувањето на законот и да го зголеми капацитетот за истрага и гонење случаи на корупција и организиран криминал во Западен Балкан, вклучувајќи ги Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Црна Гора, Македонија и Србија.

Правниот советник е предвидено да започне со работа во април 2022 година, со мандат од 14 месеци, а конкурсот за пријавување на кандидатите е затворен на 13 декември, соопшти американското Министерство за правда, додавајќи дека станува збор за регионална програма.
Нејзиното седиште ќе биде во Загреб, каде тесно ќе соработува со хрватското Министерство за правда.

Работата на правниот советник, како што е наведено, ќе се фокусира на измами во јавните набавки, корупција, перење пари, организиран криминал, родово насилство и трговија со луѓе, а ќе вклучува техничка помош, менторство и совети за истрага, гонење и одлучување во случаите.

Исто така, ќе дава совети за постојните закони или сметки. Правниот советник тесно ќе соработува со други советници назначени во различни балкански земји, како и со персонал од американските амбасади во тие земји.

Кандидатот мора да има диплома по право, лиценца за адвокатура и да биде адвокат со добра репутација и најмалку четиригодишно искуство во право и обвинителство, соопшти американското Министерство за правда.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This