January 21, 2022, 11:46 am

Eдиници на вoopужените сили на САД ќе пристигнат на Криволак за меѓународна вoeна вежба

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Владата донесе одлука за влегување на инженерски единици на вооружените сили на САД на територијата на Република Македонија, со цел изведување на подготовки за меѓународна вежбовна активност „Одлучен удар 21“, која ќе се одржи на армискиот полигон Криволак.

Припадниците на 15-тиот инженерски баталјон од американските сили во Европа треба да пристигнат во Македонија во текот на овој месец и заедно со инжинерците на АРМ ќе работат на подобрување на инфраструктурата на полигонот Криволак, кој е наш најголем вежбовен капацитет и воедно капацитет на НАТО.

Подготовките на Криволак се вршат во пресрет на вежбата „Одлучен удар 21“ која ќе се одржи на крајот на пролетва, како дел од серијата вежби „Defender Europe 21“ („Бранител Европа 21“), на која учество ќе земат над 2.000 војници на армиите на Македонија, САД, Бугарија и на Грција.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This