January 21, 2022, 11:51 am

Heкoи лyѓe нe caкaaт дa ce пoпишaт, eвe кoj ќe ги yбeдyвa

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Населението масовно го прифаќа пописот, а само мал број луѓе ги одбиле попишувачите, рече директорот на Државниот завод за статистика (ДЗС), Апостол Симовски.

– Мислам дека овој процес ќе биде успешно завршен на крајот и сите ќе се радуваме дека сме го завршиле овој процес по цели 20 години. Има многу малку инцидентни случаи, коишто се занемаралив број и првично што ќе направиме е да поразговараме со овие луѓе да им објасниме што е целта на пописот и очекуваме дека нема да има проблем. Не би сакале во моментот попишувачот да го ставиме во таква ситуација, таму ќе отидат нашите државни инструктори да им објаснат малку подобро и веруваме дека нема да има проблем и во тој дел. Засега се многу малку инциденти случаи и малку на број – рече Симовски.

За првиот ден од пописот директорот рече дека бил исклучително успешен ден, а бројката изнесувала околу 92.000 попишани лица.

Симовски додаде дека сè уште се работи на решавањет на проблемот со интернетот кој предизвика прекин на пописот.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This