ММФ

Воспитна од ММФ: Само Косово има поголема сива економија од нас

Според податоците на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), учеството на сивата економија во бруто домашниот производ на Македонија изнесува 37,6 %, а поголема сива економија има само Косово со учество од 38,3 проценти. Ова се последните проценки на монетраците, а...

ММФ: Глобалната регулација на криптовалутите треба да биде сеопфатна

Глобалната регулација на криптовалутите треба да биде сеопфатна, конзистентна и координирана, соопшти во четвртокот Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), јавува Агенција Анадолија. Истакнувајќи дека криптосредствата и придружните производи и услуги рапидно се зголемија во последниве години, меѓународната финансиска институција рече дека...

ММФ: Албанија со најголема сиромаштија во регионот, една третина од населението живее со помалку од 5,5 долари дневно

Пандемијата и катастрофалниот земјотрес што земјата ја погоди во ноември 2019 година, ја зголемија сиромаштијата во Албанија и таа и понатаму е највисока во регионот. Во 2020 година една третина од населението живеело со помалку од 5,5 долари дневно. Во Албанија,...

Бесими ќе учествува на Годишните средби на ММФ и Светска банка

Министерот за финансии Фатмир Бесими ќе учествува на Годишните средби на ММФ и Светска банка, кои поради пандемијата и овојпат се организираат онлајн. На состаноците, што ќе се одржуваат во текот на наредната недела, Бесими ќе ги истакне клучните реформи...

ММФ започна со распределбата на 650 милијарди долари на земјите членки

Распределбата на специјалните права на влечење (СПВ) помеѓу земјите -членки на ММФ во износ од 650 милијарди долари, одобрени на почетокот на месецот, стапи на сила, соопшти РБЦ. Од распределените средства, 275 милијарди се за земјите во развој, од кои...

Бежоска на состанок со претставници на ММФ

Прашањето за финансиската стабилност, како цврст столб на македонската економија, поткрепена со стабилен банкарски систем, како и значењето да се прави постојана процена на идните текови и очекувања кои произлегуваат од корона кризата, се дел од темите за кои...

ММФ пpeдупредува: Глобалниот долг ќе продолжи да расте

Пандемијата со Ковид-19 ќе продолжи да го зголемува глобалниот јавен долг и во 2021 година, но зголемените трошоци за забрзување на вакцинацијата се најбрзиот начин да се почне со нормализирање на јавните финансии, објави денеска Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). ММФ...

Георгиева: Ќе има проблеми кај сите, најмногу кај сиромашните земји

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд, Кристалина Георгиева, ги повика развиените економии да обезбедат повеќе ресурси за земјите со ниски примања, предупредувајќи на „големите дивергенции“ во глобалниот раст, што може да ја загрозат стабилноста и да предизвикаат социјални немири во...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Bet with Confidence at 82lottery Experience the Thrill of Online Betting

Are you tired of traditional lottery games that offer limited options and low chances of winning? Look no further,...
- Advertisement -spot_img