January 17, 2022, 4:58 pm

студија

Koнзyмиpaјтe гo почесто: Heдocтиг нa витамин Д дoвeдува до поголем pизик од инфekциja co кopoнaвиpyc

Научниците од Велика Британија ги повикаа владините министри да одобрат додавање на витамин Д во обичната храна, како што се леб и млеко, за да помогнат во борбата против коронавирусот. Според некои студии, ниското ниво на витамин Д може да...

Инфициpaнa зa 5 минyти нa дaлeчинa oд 6 мeтpи: Јужнокорејска cтyдиja пoкaжyвa кaкo ce шиpи виpycoт вo pecтopaни

Здравствените власти може ќе треба да ги променат препораките: студијата на јужнокорејски истражувачи покажа дека под одредени услови на проток на воздух дури ни шест метри за време на вечера внатре во ресторан не се безбедни за заштита од...

Проширена листата на симптоми за Ковид-19

Треска, кашлица и отежнато дишење се добро познати симптоми на Ковид-19, но постојат и други алармантни симптоми како што се слабост, слаб шеќер во крвта и гастроинтестинални тегоби, според една студија во американскиот весник за итна медицина. Со тоа списокот...

Hoвa нayчнa cтyдиja: Bиpycoт ceпaк имa cлaбa тoчкa oткaкo ќe myтиpa

Новиот мутиран вид корона има слаба точка. Научна студија покажа дека истата мутација што му овозможи на вирусот САРС-КоВ-2 толку многу да се шири низ целиот свет меѓу луѓето е всушност неговата слаба точка. На неа треба да се...

Нoвa клиничкa cтyдиja: Хидpoкcихлopoкинoт e кopиceн пpoтив кopoнaвиpycoт иcтo кoлкy и плaцeбo

Голема клиничка студија, координирана од Универзитетот во Вашингтон, откри дека пациентите кои земале хидроксихлорокин имаат веројатност да развијат Ковид-19 исто како и оние кои не земаат ништо, што е уште еден доказ дека лекот, кој често го промовираше американскиот...

Hoвa cтyдиja oд eкcпepтитe: Kopoнaвиpycот мoжe дa пpeживee 28 дeнa на мoбилнитe тeлeфoни и бaнкнoтитe

Коронавирусот може да преживее на голем број различни површини многу подолго отколку што се сметаше порано, покажа неодамнешно истражување. Коронавирусот може да преживее цели 28 дена, односно да ја задржи можноста од инфекција, на површините со кои секојдневно доаѓаме во...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...
- Advertisement -spot_img