January 19, 2022, 8:28 am

Американски сенатор pacпали по „демократскиот самит“ на Бајден – ја спомена и Македонија: За Вашингтон, демократијата значи „ти избираш кого ние ќе ти кажеме да го избереш“

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

На 9-10 декември, претседателот Бајден ќе претседава со онлајн „Самит за демократија“, кој тврди дека „ќе ги собере лидерите од светот, граѓанското општество и приватниот сектор за да изготват афирмативна агенда за демократска обнова и да се справат со најголемите закани со кои се соочуваат демократиите денес преку колективна акција“.

Каква шега. Не станува збор за промовирање на демократијата. Навистина се работи за поткопување на демократијата во светот со интервенционистичката надворешна политика на САД.

Да, конференцијата е антидемократска, а не продемократска.

Земјите чии избрани лидери ги исполнуваат барањата на Соединетите Држави – непочитувајќи ги желбите на оние што ги избрале – треба да бидат фаворизирани со покана за овој „виртуелен“ настан. Земјите кои водат внатрешна и надворешна политика која е независна од барањата на американскиот Стејт департмент и ЦИА не смеат да си играат во песокот на Вашингтон.

Голем дел од светот го согледа таквиот инфантилен пристап. Тоа е како бајката за царот без облека. Ниту еден од замислените странски лидери  поканет на банкет не се осмели да укаже дека САД се занимаваат со поткопување на демократијата во странство, а не дека ја промовираат.

Обоените револуции, каде што избраните влади се соборуваат со поддршка од САД, е единственото нешто што САД го извезуваат овие денови. Прашајте ги Украинците како поминаа по нивното соборување на Владата поддржана од САД во 2014 година. Прашајте ја секоја жртва на американските антидемократски „обоени револуции“ за посветеноста на САД кон демократијата.

За Вашингтон, демократијата значи „ти избираш кого ние ќе ти кажеме да го избереш“.

Земја-членка на Европската унија Унгарија е единствената земја од ЕУ која не е поканета да учествува на „Самитот за демократија“ иако несомнено има одржано целосно демократски избори од крајот на комунизмот пред 30 години до денес. Нема сомнение дека Унгарија е демократска земја, но не е поканета на „Самитот за демократија“ на Бајден.

Зошто? Затоа што администрацијата на Бајден не ја сака унгарската демократија. Не му се допаѓа фактот што унгарскиот народ гласаше за конзервативна влада која повремено води надворешна и внатрешна политика во спротивност со диктатите на Фоги Ботом и Ленгли.

Администрацијата на Бајден не сака што Унгарија се спротивстави на масовната инвазија на бегалци од земји и култури кои се апсолутно туѓи за историјата на Унгарија. На Бајден не му се допаѓа фактот што Унгарците одново и одново гласаа за конзервативна влада која отворено ги проповеда христијанските вредности. Но, она што најмногу го мразат е тоа што кога Вашингтон вели „скок“, Будимпешта не секогаш прашува „колку високо?“.

Тоа е ситна игра која веќе лошо се одразува како и сите идиотски интервенционистички иницијативи на Вашингтон. На пример, во унгарската ситуација, детското прескокнување на Унгарија на Вашингтон значеше дека остатокот од Европската унија не може да учествува на самитот како ЕУ.

Интервенцијата на Вашингтон во странство е секогаш автогол. Санкционирањето на Русија поради лажниот Russiagate резултираше со поголема соработка меѓу Русија и Кина. САД му велат на Иран дека не смее никаде да продава нафта, а слично демонизираната Кина склучува добра зделка за иранската нафта.

Никого нема да шокира што Русија и Иран – кои и двете одржуваат избори не помалку демократски од оние во Украина, каде опозициските партии се забранети, а нивните лидери затворени – не се поканети на малата забава на Бајден. Но, без сомнение, нивното отсуство ќе биде повеќе од надоместено од „Северна Македонија“, Суринам и Микронезија. Самит за демократија? Повеќе како пропаганден самит! Каква шега!

Пишува: Рон Паул за Институтот Рон Паул

Инаку претседателот на државата Стево Пендаровски денеска ќе се обрати на пленарната сесија на Самитот за демократија што се одржува виртуелно во организација на претседателот на Соединетите Американски Држави, Џо Бајден.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This