January 24, 2022, 11:08 am

Апсурдно е што Заев договорил со Гаши нов закон за рамномерен регионален развој кога тој закон беше донесен со европско знаменце и е усогласен со сите европски директиви

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Имавме забелешки во договорот на Заев и Гаши, точките беа недоречени, општи, некои беа конфузни. Она што пример ние реагиравме е таму склучиле договор за нов закон за рамномерен регионален развој. Законот сум го донел јас пред месеци и не мислам дека е лош закон, во Собранието освен што пратеникот Снопче што реагираше, истакна Горан Милевски, министер за локална самоуправа и претседател на ЛДП во гостување во емисијата „Само вистина“ на Канал 5 телевизија.

Милевски додаде дека сега да се прави нов закон за Липковски регион е бесмислено бидејќи нема закон во кој што некој регион од земјава е изоставен.

– Секој плански регион има региони кои што се помалку развиени од останатите. Ние можеме да дискутираме за промена на методологијата за степенот на развиеност на планските региони, дали е таа реална и миродавна, меѓутоа тоа законот не го регулира, тоа се регулира со одлука на Влада. Ние чекаме резултатите од пописот како министерство за да направиме нова методологија и да внесеме внатре нови критериуми. Бидејќи ова е сензитивна тема и меѓуетничка, сепак тоа се оди со еден поширок консензус помеѓу сите политички чинители, рече Милевски.

Милевски посочи дека законот кој што бил донесе пред пет месеци е законот бил со европско знаменце и е усогласен со сите посебни европски директиви што значи дека оваа област е регулирана.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This