January 17, 2022, 4:26 am

Британија и покрај негирањето сепак размислува за еден вид „Корона пасош“

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Надим Захави, британски министер задолжен за заштита на граѓаните од ковид-19 и вакцинација, ги предупреди сопствениците на услуги и управителите на фудбалските стадиони дека имаат право да побараат доказ од своите клиенти и посетители дека биле вакцинирани против вирусот корона.

Министерот вели дека иако вакцинацијата не е задолжителна, надлежните органи сакаат да ја оживеат идејата за „имунолошки пасош“, односно да водат евиденција за лицата кои се заштитени со вакцинација. Предлогот е во соработка со Светската здравствена организација да има лична карта за вакцинирани граѓани што можат да ја користат при влегување во кино или продавници.

“Ги разгледуваме можностите и секако начинот на кој сопствениците и менаџерите би знаеле како да примат луѓе кои се безбедни. Киносалите и спортските стадиони веројатно ќе размислат за прифаќање на овој систем. Засега, треба да направиме систем што е едноставен и достапен за да се преземе таква мерка. примени “, рече Надим Захави.
Според британските медиуми, „имунолошкиот пасош“ е клучен дел од враќањето во нормалниот живот, што ќе им овозможи на луѓето повторно да бидат во поголема група на луѓе без ограничувања и мерки како што е физичката оддалеченост.

Од друга страна, се разгледува и неправдата кон оние кои нема да бидат вакцинирани. Надим Захави вели дека луѓето ќе мораат сами да донесат одлука.

„Мислам дека голем дел од услужните активности ќе ја прифатат оваа идеја, а на луѓето е да одлучат дали сакаат или не сакаат да бидат вакцинирани“, заклучи министерот.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This