January 17, 2022, 3:00 am

Вечерва ќе се распише референдум за промена на Уставот нa Србија

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Претседателот на Собранието на Србија Ивица Дачиќ вечерва ќе распише референдум за промена на Уставот на Србија.

Дачиќ ќе распише референдум за потврдување на Законот за промена на Уставот по завршувањето на вонредната седница на Парламентот, вечерва во 18:45 часот, соопштија од Собранието на Србија.

Како што претходно беше најавено, референдумот треба да се одржи на 16 јануари.

Собранието расправа за Предлог-актот за промена на Уставот на Србија, Предлог-уставниот закон за спроведување на тој закон и Предлог-одлуката за распишување референдум за потврдување на Законот за промена на Уставот, со чие усвојување ќе се овозможат измени на Устав во областа на правдата.

Министерката за правда Маја Поповиќ изрази очекување дека денеска Собранието ќе ги усвои сите предлози за да може да се смени Уставот, а за кои граѓаните да го дадат конечниот суд на референдум.

Таа изјави дека цврсто верува оти пратениците со двотретинско мнозинство ќе донесат акт за промена на Уставот и Уставниот закон за негово спроведување, што, како што вели, е важно за граѓаните на Србија не само затоа што ЕУ или некои тоа го бара меѓународната организација.

Таа додаде дека промената на Уставот во областа на правосудството е услов за натамошна реформа на правниот систем, што, меѓу другото, ќе овозможи подобри оценки и напредок на Србија во процесот на евроинтеграциите.

Поповиќ потсети на причините за промена на Уставот, кои имаат за цел, меѓу другото, да ја зголемат правната сигурност на граѓаните, правната заштита и судењето во разумен рок.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This