January 17, 2022, 2:02 am

(Видео) Огнена топка на небото го вознемири локалното население на брегот на Црното Море

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Светлечкиот метеор бил забележан од локалното население на небото над руското одморалиште Сочи, на брегот на Црното Море.
Директорот на Државната универзитетска опсерваторија во Кубан, Александар Иванов изјави дека силната светлина на небото е предизвикана од голем метеор, небесно тело кое влегло во атмосферата.
„Обичниот метеор има послаба светлина, како Јупитер и Сатурн. Ако светлината е како на Венера, или посилна, тогаш овој феномен се нарекува голем метеор“, објасни рускиот научник.
Иванов рече дека голем метеор поминал низ небото во источните и југоисточните делови на градот.

Феноменот наводно е поврзан со сезоната на обилни метеорски дождови Geminidi, која трае од 4 до 17 декември и чиј врв се очекува на 14 декември.
Можно е некои огромни фрагменти веќе да летаат во атмосферата“, посочи Иванов.
Мистериозниот феномен ќе го следи и проучува внатрешната мрежа за проучување на големи метеори.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This