January 21, 2022, 1:04 pm

Д-р Чибишев co ocтpa kpитикa кoн Bлaдaтa зa измeнитe вo Зaкoнoт зa лeгaлизaциja нa mapихyaнaтa

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Владата интензивно се обидува што побрзо да ги донесе измените во Законот за легализација на марихуаната.

Морам да напоменам дека ризикот некој да заболи од хронична депресија или да се почне да манифестира анксиозност е поголем кај лица кои злоупотребуваат марихуана, бидејќи таа делува директно хемиски врз централниот нервен систем.

Покрај тоа, долготрајната употреба на марихуаната може да ја ослаби меморијата, како и да го поремети емоционалниот развој на личноста, а може да ја поремети и способност за концентрација, координација и перцепција.

Злоупотребата на марихуаната може да предизвика сериозни психички проблеми, а како најсеризно би ја навел дека можноста за манифестирање на шизофренијата е за 20 до 40 % поголема кај индивидуи кои ја злоупотребуваат оваа супстанција. Може да предизвика сериозни проблеми со работата на срцето.

Бидејќи ние немаме статистика за злоупотребата на марихуаната, светските искуства покажуваат дека марахуаната предизвикува зависност и дека е особено штетна кај младата популација на возраст помеѓу 14 и 20 години. Има статистички податоци дека голем процент од сообраќајните незгоди предизвикани од помлади возачи се резултат на претходната злоупотреба на марихуана.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This