January 21, 2022, 1:04 pm

Димитриеска Кочоска: Со cтeчajoт нa Еуростандард банка, фoндoт зa ocигypyвaњe нa дeпoзититe имa пoмaлкy cpeдcтвa и пopaди тoa ce кaчyвaaт кaмaтнитe cтaпки

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

„Минатата година Еуростандард банка отиде во стечај. Како отиде во стечај, знаеме. Јас верувам во правдата и дека во некое време ќе се докаже дека таму имало криминални дејствија и како резултат на ова целта беше се затвори банката за да се заташкаат или да речам затскријат одредени работи. И согласно Законот за осигурување на депозити ги покрива нели ги обештетува овие штедачи кои што имаат штедни влогови до 30.000 евра. И сега што се случува? Фондот за осигурување на депозитите не ги чува парите кај себе, тој фонд значи ги добива парите од банките, а во банките оние кои што земаат кредити преку каматните стапки ги плаќаат своите да речеме ризици на фондот за осигурување на депозити. И тој таму се грижи за тие пари и не ги чува кај себе, ги вложува во државата, односно купува државни хартии од вредност, рече Гордана Димитриеска Кочоска, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ во гостување во радио „Лидер“.

-И сега во сред корона криза, кога е тешко, кога кај нас имаме 4.5% пад на БДП, кога фирмите се пред колапс, кога државата доцни и не плаќа, имаме ситуација затворање на една банка. И треба сега да ги сервисираме односно да ги обештетиме оние штедачи кои што се во рамки на лимитот кој што го покрива државата. И ние имаме ситуација кога фондот ги нема парите, ама ги има хартиите и им ги продава на банките, рече таа.

Димитриеска Кочоска додаде дека банките сега ги купуваат хартиите од вредност и така даваат пари на фондот за осигурување на депозитите за да се обештетат штедачите, и поради тоа се качуваат каматните стапки.

„Вчера излезе податокот дека фондот за осигурување на депозитите сега има средства кај себе помалку од тоа што законски мора да го има. Тој износ сега фондот треба да го надополни. Како ќе го надополни? Кажавме кој е изворот, тоа е преку каматните стапки. Односно тоа клиентелата на банките го плаќа тоа. И сега ќе имаме зголемување на каматните стапки. И да го немавме случајот со меѓународен пазар, ние ќе имавме заради фондот за осигурување на депозитите. Така да со една одлука за носење во стечај на Еуростандард банка ние имаме одлив на пари од банките према фондот, значи во услови на криза и сега очекуваме повисоки каматни стапки“, истакна Димитриеска Кочоска.

Посочи дека со стечајот на Еуростандард банка граѓаните ги чувствуваат последиците.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This