January 18, 2022, 1:47 am

Зaгубарот „Железница“ се поднови со луксузен автомобил од неколку десетици ијлади евра

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Загубарот „Железница – МЖ Транспорт“ купи нов автомобил, открива „Алсат“, додавајќи дека дел од возниот парк на фирмата освен прастари локомотиви и вагони, од сега е и луксузен „форд мондео титаниум“.

Овој модел, на интернет, поради карактеристиките и опремата е оценет како „автомобил за агент 007“, алудирајќи на Џемјс Бонд и софистицираните возила кој тој ги вози во филмовите. Новиот автомобил треба да препознава замор кај возачот, да предупреди кога ќе се напушти коловозната лента, стартување без клуч, но и да може сам да се паркира. „Форд монедо титаниум“ има две илјади кубни сантиметри и минимум 147 коњски сили и ТДИ мотор.

Договорот Железница го потпишал на 22 април, а на јавниот повик се пријавила само една компанија.

Договорниот орган се обврзува плаќањето на носителот на набавката да го изврши во рок од 60 дена од денот на приемот на фактурата во архива на договорниот орган, на сметка и банка за која писмено ќе го извести носителот на набавката, се наведува во договорот.

Директор на МЖ – Транспорт е Аднан Азизи. Загубите во железничкиот транспорт во земјава достигнаа 8,3 милиони евра. Во превозот на патници, загубите на Железница само за лани се 700 илјади евра, додека во транспорт на стоки 2,3 милиони евра. Железници пред три години доби позајмици од државните МЕПСО и ЕЛЕМ за исплата на плати.

МЖ – Транспорт е едно од претпријатијата за кое премиерот Зоран Заев најави дека може да се приватизира.

Модел „форд мондео титаниум“ купија и директорот и заменик директорот на Фондот за здравствено осигурување. Стево Крстевски и Фатон Ахмети потрошија околу 80 илјади евра народни пари за нови автомобили, со објансување дека старите кои се купени во 2014 – та година се крајно амортизирани и дотраени.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This