February 28, 2024, 9:27 am

И EУ се cкapa со СЗО за тоа како извecтyва за кopoната

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Европската унија формулираше нацрт-предлог за реформите што треба да се спроведат во рамките на Светската здравствена организација, во кој се истакнува дека членките на СЗО треба да покажат поголема транспарентност кога станува збор за начинот на известување за пандемијата.

Документот е составен на 19 октомври, по разговорите на германската Влада и другите членки на ЕУ.

Во документот, ЕУ ја повикува СЗО да донесе мерки што ќе ја зголемат „транспарентноста на националната усогласеност“ со меѓународните здравствени протоколи и ги повикува своите членки брзо да разменуваат информации за пандемијата.

Меѓу многуте предизвици со кои се соочува СЗО, ЕУ ја истакнува недоволната транспарентност и недостиг на предвидливо и одржливо финансирање.

ЕУ исто така повикува на воспоставување поефикасен систем за известување на земјите-членки на Секретаријатот на СЗО, кој ќе се применува конзистентно.

Како што пренесуваат странските агенции, ова се надоврзува на критиките кон Кина и другите земји за ненавремено споделување информации за пандемијата.

Документот исто така ја истакнува поддршката на Унијата на СЗО и централната улога на оваа организација во одговор на глобалните здравствени предизвици.

СЗО и Пекинг не одговорија на барањето за коментар по повод нацрт-предлозите изготвени од членките на ЕУ.

Германската Влада исто така одби да ја коментира содржината на овој документ, бидејќи станува збор за нацрт-предлог, а не за неговата конечна верзија.

Нацрт-предлогот следната недела на видео-конференција ќе го дискутираат министрите за здравство на ЕУ со цел формирање заеднички став пред собранието на СЗО, закажано за средината на ноември

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This