January 17, 2022, 5:50 pm

Мнозинство Македонци веруваат во теории на заговop поврзани со кopoнавирусот

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Европската телевизиска мрежа „Еуроњуз“ денеска објави прилог посветен на тоа колку од граѓаните на Македонија веруваат во неосновани теории поврзани со коронавирусот, односно теории на заговор.

Во прилогот се објаснува дека најновото истражување покажало дека речиси две третини од граѓаните во Северна Македонија веруваат дека корона вирусот е создаден за да ги контролира луѓето.

Околу 65 отсто од испитаниците рекле дека ја поддржуваат неоснованата теорија дека СОВИД-19 е вештачки создаден во лабораторија, според анкетата.

Во меѓувреме, голем дел од граѓаните во Република Македонија веруваа и во други неосновани теории поврзани со пандемијата.

Околу 46 отсто од анкетираните рекле дека вирусот се прска во воздухот со помош на авиони.

А, 44% мислат дека нивното Министерство за здравство го надувало бројот на жртви од СОВИД-19 затоа што добиваат пари, се вели во прилогот.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This