January 27, 2022, 10:12 am

Новиот „нон-пејпер“ за Косово и Србија – според моделот на Македонија

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Ако претпоставиме како би изгледала алтернативната иднина според новиот „нон-пејпер“ лансиран од Германија, не би требало да одиме далеку во фантазијата. Бидејќи земјата веќе постои според таков принцип. И во нашето опкружување, во Македонија.

Вака историчарот Предраг Марковиќ го коментира најновото „откритие“ на германското списание „Зуерст“, кое објави нов „нон-пејпер“ во врска со Косово и Метохија, што наводно не прекршува ниту една одредба од Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ООН .

Според наводниот документ, Косово и Метохија ќе останат дел од Србија во следните 99 години, границите ќе бидат обезбедени од српски и косовски службеници заедно, а јужната српска провинција ќе има посебен статус, што вклучува независна застапеност во регионалните организации.

Она што е, можеби, најинтересно е еден вид „клуч“, според кој „гувернерот“ на такво Косово би бил и потпретседател на српскиот парламент, а претставник на Косово би седел во српската мисија да ООН.

Не мора да размислуваме како би изгледала алтернативната иднина на Србија според најновиот „нон-пејпер“. Тоа веќе постои, вели историчарот Предраг Марковиќ.

„Доволно е да се погледне Македонија. Проблемот со Албанците и нивните растечки амбиции кога се во заедница најдобро се гледа таму. Таму, по Охридскиот договор, Албанците имаат право на „клуч“ дури и на најчудните места, како што е, да речеме, балет или музеј, каде што немаат ниту персонал, но, едноставно, им се може“, вели Марковиќ.
Така, според „нон-пејпер“ објавен во малку познато десно германско списание, ќе мора да има нов „чесен Албанец“, како што се Рахман Морина или Сејдо Бајрамовиќ, кој ќе ја преземе улогата на „ гувернер “.

Сепак, според историчарот Чедомир Антиќ, се отвора нов проблем. Косово веќе има изградена државност и никој не може да каже дека веќе не постои.

„Затоа, Косово би имало премиер, веројатно би имало претседател на републиката, а потоа некој би измислил паша и тој би бил потпретседател на српскиот парламент. Некој друг најверојатно би се упатил кон казанот во Белград. За Албанците не е толку туѓо. Како и да е, се плашам дека наскоро би се создал поголем Курти од Курти, така што, знаејќи ги Албанци, невработените деца би започнале да ги убиваат оние „мерцедеси“, кои ќе започнат да доаѓаат од Белград со ИПА фондови, Српскиот фонд за неразвиените и сл. „За да има мир во куќи“, смета Антиќ.
Вук Драшковиќ пишуваше за тоа уште во 2007 година.
Нашиот соговорник се потсетува на пишувањата на германски магазин за нешто што Вук Драшковиќ го напиша во својот мемоарно-романсистички обид „Мета“ од 2007 година. Слободан Милошевиќ се обиде да им понуди сличен план на косовските Албанци во 1998 година преку Драшковиќ – да му даде статус на Косово на Хонг Конг.

Според Антиќ, тоа покажува дека се бараат стари решенија за Косово – едното решение се заснова на принципот „двајца Германци“ од ерата на Студената војна, а другото се заснова на принципот на Хонг Конг. И двете решенија не можат да се применат на Косово и Метохија, особено на Хонг Конг, бидејќи во тој случај станува збор за колонија.

„Мислам дека најголем проблем се европските сили, САД и Албанците. „Тие прифаќаат компромис во врска со независноста на Косово, а не Косово да стане колонија на Србија, дури и ако станува збор за постмодерна колонија“, заклучи Антиќ.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This