January 21, 2022, 12:43 pm

СЗО предупредува: Омикрон претставува висок ризик, мутациите се загрижувачки

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Видот омикрон на коронавирус најверојатно ќе се шири и претставува многу висок глобален ризик, каде што зголемувањето на бројот на заразени со Ковид-19 во некои области може да има тешки последици, соопшти утринава Светската здравствена организација.

СЗО ги советуваше земјите-членки да ја забрзаат вакцинацијата на приоритетните групи и да „обезбедат планови за ублажување“ за одржување на основните здравствени услуги.

– Омикрон има невиден број на шилести мутации, од кои некои се загрижувачки поради нивното потенцијално влијание врз траекторијата на пандемијата – соопшти СЗО, додавајќи дека севкупниот глобален ризик поврзан со новата варијанта се проценува дека е многу висок.

Тие велат дека се потребни повеќе истражувања за подобро да се разбере потенцијалот на омикрон за да се избегне заштита од имунитет предизвикан од вакцини и претходни инфекции и додаваат дека се очекуваат повеќе податоци во наредните недели.

– Се очекуваат случаи на зараза со Ковид-19 и кај вакцинирани лица, иако во мали и предвидливи размери – се наведува.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This